VOCH Cestovanie

Chorvátsko zmenilo podmienky: Čo platí pre Slovákov idúcich k Jadranu?

Slováci boli zvyknutí, že na dovolenku do Chorvátska im stačí takpovediac iba občiansky preukaz. Toto leto už je iné.

Ilustračný obrázok k článku Chorvátsko zmenilo podmienky: Čo platí pre Slovákov idúcich k Jadranu?
Zdroj: Dnes24.sk

Európania zostali zarazení, že Chorvátsko zo dňa na deň zmenilo podmienky vstupu pre turistov. K Jadranu mieria tisíce Slovákov, ktorí tam už majú vyplatené dovolenky.

Všetko si skontrolujte

Čo je potrebné vedieť pred cestou? Naďalej sa odporúča vyplniť online formulár, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia turistov/priechodu cez hranice.

Od 1. júla sa Chorvátsko rozhodlo znovu zaviesť povinnosť pre prichádzajúcich občanov iných krajín preukázať sa na vstupe dokladmi o zaočkovaní, resp. o tom, že nie sú infikovaní koronavírusom.

„Ak antigénový test nebude mať viditeľného výrobcu a/alebo obchodný názov, nebude test prijatý ako dôveryhodný pre vstup do Chorvátskej republiky,“ upozorňuje MZVEZ s tým, že všetky potvrdenia musia byť v anglickej alebo chorvátskej verzii.

Slováci môžu bezproblémovo vstúpiť do Chorvátska, ak budú mať platný Digitálny COVID preukaz Európskej únie. Vstup bude umožnený aj tým, ktorí preukaz nemajú, musia však predložiť negatívny test, potvrdenie o očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19.

Potvrdenia, ktoré akceptujú

K Jadranskému moru teda musíte mať potvrdenia o prekonaní ochorenia COVID-19, potvrdenia o negativite vo forme PCR testu (nie staršieho ako 72 hodín) alebo rýchleho antigénového testu (nie staršieho ako 48 hodín).

Ako informuje slovenský rezort diplomacie, ak občan pri vstupe do Chorvátska nedokáže predložiť ani jedno z uvedených potvrdení, resp. digitálny covidový certifikát, bude musieť absolvovať desaťdňovú karanténu.

„Tej sa môže vyhnúť, iba ak sa nechá ihneď po príchode do miesta plánovaného pobytu otestovať PCR alebo antigénovým testom a počká v samoizolácii na výsledok. Ceny PCR testov sú v Chorvátsku na úrovni 500 HRK (približne 65 eur), ceny antigénových testov na úrovni 120 HRK (približne 16 eur),“ dodal rezort diplomacie.

Zaočkované osoby

Osoby, ktoré majú potvrdenie o očkovaní proti COVID-19 majú výnimku z povinnosti predkladania negatívneho PCR/RAT testu a karantény a to s nasledovnými pravidlami:

  • Osoby zaočkované vakcínami Pfizer, Moderna alebo Sputnik/Gam-Covid-Vac (Gamalej), môžu vstúpiť do Chorvátska v období od 22 do 42 dní od prvej dávky.
  • Osoby zaočkované vakcínou AstraZeneca, môžu vstúpiť do Chorvátska v období od 22 do 84 dní od prvej dávky.
  • Osoby zaočkované vakcínou Janssen/Johnson&Joh­nson môžu vstúpiť do Chorvátska 14 dní od podania prvej dávky.
  • Osobám pochádzajúcim zo Schengenského priestoru (vrátane Slovenska), ktoré sú očkované dvoma dávkami očkovacej látky (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Gamaleja/Sputnik V, Sinopharm), je vstup do Chorvátska umožnený bez čakania 14 dní od podania druhej dávky.
  • Držiteľom certifikátov o vakcinácii v SR proti COVID-19 s QR sa odporúča mať pri vstupe do Chorvátska aj lekárske potvrdenie o očkovaní v tlačenej podobe vyhotovené v anglickom alebo chorvátskom jazyku (potvrdené lekárom očkovacieho centra alebo všeobecným lekárom).

Nové pravidlá cestovania!

Podmienky pre vstup do Chorvátska

  • potvrdenie o prekonaní COVID-19, o negatívnom PCR teste (max. 72 hodín) alebo antigén. test (max. 48 hodín).
  • potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 a prijatia jednej dávky vakcíny do šiestich mesiacov od začiatku ochorenia.
  • ak antigénový test nebude mať viditeľného výrobcu a/alebo obchodný názov, nebude test prijatý ako dôveryhodný pre vstup do Chorvátskej republiky
  • všetky potvrdenia musia byť v anglickej alebo chorvátskej verzii.
  • ak nepredložíte negatívny výsledok testu, čaká vás 10-dňovú vlastná karanténu (izoláciu budete môcť ukončiť PCR alebo antigénovým testovaním v Chorvátsku a zaslaním skenu testu na e-mailovú adresu, ktorú obdrží na štátnej hranici pri vstupe do krajiny)
  • deti do 12 rokov cestujúce s rodičmi, ktorí majú osvedčenie o očkovaní, o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívny test, nemusia mať negatívny test alebo ísť do samoizolácie

ilustračné foto

Chorvátsko na FOTKÁCH: Toto ponúka zahraničným turistom
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM