Aktualizované Zo Slovenska

Cigániková: Aká je PRAVDA o rušení nemocníc? Pellegriniho strana PLAŠÍ ľudí a zavádza!

Strana Hlas-SD k téme optimalizácie siete nemocníc (OSN) verejnosť zavádza a "plaší ľudí".

Ilustračný obrázok k článku Cigániková: Aká je PRAVDA o rušení nemocníc? Pellegriniho strana PLAŠÍ ľudí a zavádza!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Verejnosť nedávno šokovala správa podpredsedu strany a člena Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Richarda Rašiho (nezaradený) o tom, že reforma prinesie zrušenie 22 regionálnych nemocníc a zlikviduje 38 percent všetkých akútnych lôžok.

Nie je to pravda, tvrdí predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). V pondelok na tlačovej konferencii poukázala na viacero výrokov nezaradeného poslanca Richarda Rašiho, ktoré označila za klamstvá.

Nič sa rušiť nebude

Koaličná poslankyňa tvrdí, že Hlas-SD sabotuje reformu, ktorú v minulosti sám presadzoval cez bývalú ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú a vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho. Poukázala na to, že „živelná stratifikácia“, respektívne optimalizácia siete nemocníc sa už realizuje.

„Žiadna nemocnica sa nebude rušiť, ide o transformáciu nemocníc na požadovaný profil. Presné počty transformujúcich nemocníc ešte nie sú známe, lebo prebiehajú stále konzultácie o kritériách siete,“ povedala Bittó Cigániková s tým, že až po ich ukončení sa bude modelovať sieť.

Rovnako uviedla, že v slovenských nemocniciach je v priemere pravidelne neobsadených 42 percent lôžok. Hovorí, že je potrebné ich transformovať na následnú starostlivosť, aby sa mali ľudia kde doliečovať.

Humanizácia lôžok

Prípadne pôjde podľa slov poslankyne o tzv. humanizáciu lôžok. Jej cieľom je, aby na jednej izbe nemuseli ležať šiesti pacienti naraz. „Tento proces sa dotkne všetkých nemocníc, nie len regionálnych,“ povedala.

Taktiež tvrdí, že plán obnovy ráta aj s podporou neštátnych nemocníc. Informovala, že sa budú vyhlasovať verejné výzvy na prístrojové vybavenie v súlade s optimalizáciou, na transformáciu na následnú starostlivosť v súlade s OSN, na ktoré sa budú môcť prihlásiť všetci zriaďovatelia.

Podľa Bittó Cigánikovej sa reforma týka hlavne plánovanej starostlivosti, aby sa nerobili komplikované výkony v malých nemocniciach.

„Základná urgentná starostlivosť nebude nijak ovplyvnená, keďže tá bude poskytovaná aj v rámci komunitných nemocníc a pre komplikované prípady, ktoré musia smerovať aj tak do väčších nemocníc, bude po OSN nasledovať aj reforma akútnej starostlivosti a nové rozloženie záchraniek a vrtuľníkov,“ zdôraznila.

Poukázala tiež na to, že definujú konkrétnu časovú dostupnosť pre každého pacienta na najzákladnejšie výkony. Pacient aj záchranka budú presne vedieť, pri akej komplikácii, má kam pacient putovať, aby sa nestávalo, že pri vážnejšom úraze bude pacient dovezený do malej nemocnice.

Pôrod? Dostupný do 30 minút

Dotkla sa napríklad tiež témy rušenia pôrodov. Dôležitým kritériom bude napríklad časová dostupnosť do 30 minút. „Vzhľadom na to je možné, že aj pôrodnice s menším počtom výkonov bude potrebné v systéme zachovať,“ dodala s tým, že ministerstvo zdravotníctva nezverejnilo finálny zoznam nemocníc, keďže nie sú ukončené rokovania o kritériách budúcich nemocníc, na základe ktorých sa ešte len bude modelovať finálna sieť.

Raši trvá na svojom

K slovám poslankyne sa vyjadril aj Richard Raši vo svojom stanovisku: "Naše upozornenie na to, že vláda ide de facto rušiť 22 regionálnych nemocníc, ktoré ide transformovať na doliečovacie a rehabilitačné ústavy, trafilo do čierneho. Predsedníčka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková z SaS dnes priznala, že na ministerstve majú tento zoznam, ale ministerstvo ho nezverejnilo, lebo nie sú ukončené rokovania.”

„Som rád, že už aj pani Cigániková sa začala zaujímať o reformu nemocníc. Jej dnešnú tlačovú konferenciu si neviem vysvetliť inak, len tak, že dostala politické zadanie od Richarda Sulíka, aby obhajovala nezmyselné excelovské čísla a nemyslela na ľudí, ktorí v regiónoch žijú. Preto si povytrhávala z kontextu niektoré moje výroky. Faktom však zostáva, že na ministerstve majú zoznam 22 nemocníc, v ktorých zrušia chirurgické, interné, pôrodnícke a ďalšie oddelenia a pacienti budú musieť cestovať desiatky kilometrov ďalej,“ uviedol Raši.

Čo je potrebné vedieť?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM