Magazín

Čo znižuje INTELIGENCIU? Okrem cukru to môžu byť BEŽNÉ činnosti

Možno vás prekvapí, aké bežné a obľúbené činnosti znižujú kognitívne schopnosti. Je to až mrazivé, ale zhlúpnuť sa dá veľmi rýchlo.

Ilustračný obrázok k článku Čo znižuje INTELIGENCIU? Okrem cukru to môžu byť BEŽNÉ činnosti
Zdroj: pixabay.com

Máte pocit, že vám to akosi nepáli? Možno si aj vy znižujete svoj inteligenčný kvocient úplne bežnými činnosťami a ani o tom neviete.

1) Pozor na jedlo

Istá štúdia upozorňuje na potraviny s vysokým obsahom tukov a cukrov. Takéto stravovanie spôsobuje „značné poškodenie kognitívnej flexibility.“ Kognitívna flexibilita je pritom schopnosť mysle prispôsobiť sa novým situáciám.

„Výskum sa uskutočnil na laboratórnych myšiach. Tie boli kŕmené bežnou a vysokosacharidovou stravou. Po štyroch týždňoch začala stagnovať duševná a fyzická výkonnosť u myší, ktorým podávali pokrm s vysokým obsahom tukov alebo cukrov,“ informuje o tom portál Spring.

2) Pozor na multitasking

Venujete sa v práci či mimo nej naraz viacerým činnostiam? Multimediálny multitasking s vami môže poriadne zamávať – presnejšie s vašim mozgom:

„Štúdia naznačuje, že súčasné používanie notebookov, telefónov a iných mediálnych zariadení môžu zmenšiť dôležité štruktúry v mozgu. Neurovedci zistili, že ľudia, ktorí používajú viacero zariadení súčasne, majú nižšiu hustotu šedej hmoty v oblasti mozgu spojenej s kognitívnou a emocionálnou kontrolou.“

Multitasking zahŕňa napríklad počúvanie hudby pri hraní videohier alebo sledovanie televízie pri telefonovaní alebo dokonca čítanie novín so zapnutým televízorom.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM