Magazín

Cvrček sa stáva súčasťou potravinového lístka Európanov! Gurmáni hmyzu si pochutnajú

Povoleniu zo strany eurokomisie predchádzal súhlas členských štátov EÚ, k čomu došlo vlani v decembri.

Ilustračný obrázok k článku Cvrček sa stáva súčasťou potravinového lístka Európanov! Gurmáni hmyzu si pochutnajú
Zdroj: Pixabay.com

Európska komisia (EK) v piatok povolila uvádzanie cvrčkov domácich (Acheta domesticus) ako nových potravín na jednotnom trhu Európskej únie.

Komisia pripomenula, že cvrček domáci je v poradí tretí hmyz, ktorý bol úspešne schválený na konzumáciu v krajinách EÚ. Cvrček sa stáva súčasťou potravinového lístka Európanov po tom, ako EK vlani v júli sušené žlté múčne červy a v novembri schválila na konzumné účely aj saranču sťahovavú.

Mletý i mrazený

Cvrček domáci bude ako potravina k dispozícii gurmánom celý, buď mrazený alebo sušený, a aj zomletý v podobe prášku.

Povoleniu zo strany eurokomisie predchádzal súhlas členských štátov EÚ, k čomu došlo vlani v decembri. Rada EÚ aj eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorej odborníci dospeli k záveru, že konzumácia tohto hmyzu je bezpečná pri použitiach predložených žiadateľskou spoločnosťou.

Výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú vhodne označené, aby sa upozornilo na akékoľvek potenciálne alergické reakcie.

Prečo jesť hmyz?

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v posledných rokoch zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov.

Hmyz tvorí podstatnú časť dennej stravy stoviek miliónov ľudí na celom svete.

V kontexte stratégie EÚ Z farmy na stôl je hmyz identifikovaný ako alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.

Ilustračné foto

Môže vás zaujať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM