Politika

Heger: Fico je zlomyseľný ŠTVÁČ! Využíva ruskú agresiu, aby štval ľudí proti Ukrajinkám

Pokiaľ vláda nepristúpi k plošnej podpore obyvateľov, varoval predseda Smeru-SD pred možnými sociálnymi nepokojmi.

Ilustračný obrázok k článku Heger: Fico je zlomyseľný ŠTVÁČ! Využíva ruskú agresiu, aby štval ľudí proti Ukrajinkám
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Líder strany Smer-SD Robert Fico využíva ruskú agresiu na to, aby občanov Slovenska štval proti ukrajinským matkám, ktoré sa spolu s deťmi ukrývajú na Slovensku pred vraždením a znásilňovaním. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

„A celosvetový rast cien sa mu zasa hodí na to, aby sľuboval ľuďom nemožné a vyvolával v spoločnosti zúrivosť, nepokoje a rozvrat,“ skonštatoval Heger na margo Ficovej utorňajšej tlačovej konferencie.

Podľa premiéra je zarážajúce, koľko zlomyseľnosti a nenávisti voči vlastnému národu sa „zmestí“ do jedného trojnásobného predsedu vlády.

Návrhy Smeru

Opozičná strana Smer-SD navrhuje vyplatiť 1500 eur každej domácnosti ako pomoc na zvládnutie extrémneho zdražovania. Peniaze chce strana nájsť zdanením monopolov a opätovným zavedením bankového odvodu.

Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval jej predseda Robert Fico. Príspevok vo výške 100 eur, ktorý plánuje vyplatiť najohrozenejším skupinám rezort práce, sociálnych vecí a rodiny, označil za nedostatočný.

Príspevok by podľa neho mali dostať všetky domácnosti. „Je to suma, ktorá by mala pokryť všetky náklady, ktoré sú spojené so zdražovaním a s ďalšími rizikami, ktoré prídu po zavedení sankcií voči Ruskej federácii,“ povedal.

Na vyplatenie takéhoto príspevku by bolo treba viac ako 1,9 miliardy eur. Táto suma je však podľa Fica nižšia ako pomoc Slovenska Ukrajine.

„Ponúkame vláde Slovenskej republiky aj to, že ak by boli takéto návrhy predložené v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu, my ich podporíme,“ sľúbil Fico.

Sociálne nepokoje?

Bývalý minister financií Ladislav Kamenický osobitne upozornil na dôchodcovskú infláciu. Tá prekračuje priemernú infláciu a z priemerného dôchodku seniorom ročne odkrojí viac ako 600 eur.

V porovnaní napríklad s Českom je na Slovensku priemerný dôchodok o 130 eur nižší a zatiaľ čo valorizácia dôchodkov na Slovensku dosiahla v tomto roku 1,3 %, čo je priemerne šesť eur, v Česku valorizácia dosiahla 33 eur a v júni plánujú naši západní susedia mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o ďalších 42 eur.

Pokiaľ vláda nepristúpi k plošnej podpore obyvateľov, varoval predseda Smeru-SD pred možnými sociálnymi nepokojmi.

Rekordná medziročná inflácia, ktorá v marci prekročila desať percent, totiž znehodnocuje úspory, ale aj reálne príjmy zamestnancov i dôchodcov. Strana Smer-SD podporuje už ohlásené zhromaždenia odborárov a plánuje organizovať aj viacero vlastných protestných podujatí.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM