Magazín

Horor, sci-fi, komédia či romantika? Filmový žáner môže prezradiť, AKÍ naozaj ste

Skrývate svoje pocity či osobnosť pred svetom? Všetko môžu vyzradiť filmy, ktoré najradšej pozeráte.

Ilustračný obrázok k článku Horor, sci-fi, komédia či romantika? Filmový žáner môže prezradiť, AKÍ naozaj ste
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Podľa slov skúsených psychológov môže obľúbený filmový žáner odhaliť osobnostné črty daného jedinca. Ste fanúšikom hororov, sci-fi, komédie či romantiky? Toto o vás prezrádza filmový výber.

1) Fanúšikovia hororov

Prirodzene vás priťahujú strašidelné príbehy či pobehujúci klauni v maskách, ktorí mrzačia nevinné obete? To, že ste fanúšikmi hororov neznamená, že patríte k psychopatom, podivínom alebo inak narušeným jedincom. Pravdepodobne ste spoločenskí alebo extrovertní.

„Pôžitok z hororových filmov nesúvisí s afektívnou empatiou či bezcitnosťou, ale spája sa s kognitívnou empatiou. V skutočnosti sa pozeranie hororového filmu veľmi nelíši od detí, ktoré sa v rámci hier hrajú na naháňačku či skrývačku,“ hovorí psychológ Mathias Clasen pre Daily Mail.

Istá štúdia zase zistila, že extroverti skôr inklinujú k akčným a hororovým filmom, ale spravodajské programy ich môžu nudiť. „Pravdepodobne sme sa vyvinuli tak, aby sme našli potešenie zo simulácie hrozieb, pretože majú vzdelávací potenciál. Keď sa hráme so strachom, dostávame dôležité lekcie o nebezpečenstvách sveta, skúmame aj vlastné reakcie. Učíme sa, aké to je mať strach, a precvičujeme a zdokonaľujeme stratégie v rámci regulácie strachu.“

Podľa slov tamojšieho psychológa sú milovníci hororov ostražitejší a odolnejší voči nepríjemným situáciám. Najradšej pozeráte filmy o láske alebo úplne o niečom inom? Svoju charakteristiku osobnosti nájdete na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM