Rastislav Búgel Technológie

Hrozí, že sa už viac NEPRIPOJÍME? Obľúbenú sociálnu sieť chcú v Európe STOPNÚŤ

Nové európske nariadenia spôsobili, že známy miliardár zvažuje zastavenie svojej sociálnej siete v krajinách EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí, že sa už viac NEPRIPOJÍME? Obľúbenú sociálnu sieť chcú v Európe STOPNÚŤ
Zdroj: Unsplash.com

Americký miliardár Elon Musk zvažuje, že svoju sieť X, ktorú sme donedávna poznali pod názvom Twitter, úplne stiahne z krajín Európskej únie.

Nepáčia sa mu európske nariadenia

Ako informoval portál novinky.cz s odvolaním sa na server Business Insider, Muskovi má vadiť nový Akt o digitálnych službách (DSA), ktorý má slúžiť pre dohľad nad veľkými internetovými platformami.

„Podľa EÚ je DSA dôležitým krokom v boji proti dezinformáciám. Tento zákon rieši systémové riziká, ktoré sa týkajú napríklad šírenia dezinformácií na sieťach. Vybrané spoločnosti budú musieť viac dbať na súkromie používateľov a dôslednejšie postupovať proti nelegálnemu obsahu a dezinformáciám,“ píše portál.

Povinnosťou prevádzkovateľov sociálnych sietí bude aj informovanie používateľov o tom, prečo im odporúčajú niektoré príspevky. Európske nariadenie si zakladá na myšlienke, že čo je nelegálne mimo internet, by malo byť považované za nelegálne aj na internete.

Chcel slobodu slova

Na zoznam sa dostali najobľúbenejšie služby a sociálne siete. Patrí medzi ne napríklad spomínané X, ale aj TikTok, YouTube či Instagram. Ak tieto weby nedodržia pravidlá, hrozí im pokuta do výšky šiestich percent ich ročného celosvetového obratu.

To sa Muskovi nepáči. Dôraz na svojej sieti kladie na absolútnu slobodu slova a nechce ani mazať žiadny obsah. Po začiatku konfliktu v Izraeli zaslala Európska komisia X dotazník, v ktorom sa dožaduje informácií, ako táto platforma bojuje proti šíreniu nenávisti.

Podľa Business Insider práve toto donútilo Elona Muska začať uvažovať nad tým, že používateľom z krajín EÚ zamedzí prístup. Oficiálne to však ešte nikde nepotvrdil. Server však pripomenul, že Musk chcel vtedajší Twitter hneď po jeho prevzatí ponúkať už iba Američanom. Napokon, Európa nie je pre Muska kľúčovým trhom. „Podľa údajov spoločnosti Apptopia tvorí náš kontinent iba približne deväť percent globálnej používateľskej základne siete X,“ píšu novinky,cz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM