han Šport Ostatné športy

Jasná sa hotuje na lyžiarsky sviatok: Na pretekoch "maká" 500 ľudí a chystajú náročnú trať!

Organizátori v Jasnej už začali s prípravou tratí na podujatie Svetového pohára v lyžovaní. Chýbať by nemala ani Petra Vlhová, ktorá trať dokonale pozná.

Ilustračný obrázok k článku Jasná sa hotuje na lyžiarsky sviatok: Na pretekoch "maká" 500 ľudí a chystajú náročnú trať!
Zdroj: Instagram.com/petravlhova13 , Instagram.com/skiworldcupjasna

Ženská elita zavíta do strediska v Nízkych Tatrách 6.-7. marca.

Aké preteky?

Program v Jasnej zahŕňa momentálne jeden slalom a jeden obrovský slalom. Ďalšie preteky môžu po rozhodnutí Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) ešte pribudnúť, keďže počasie v tejto sezóne neumožnilo absolvovať kompletný program. „Trate sme začali upravovať v priebehu tohoto týždňa. V nadchádzajúcich dňoch prejdeme k úprave nahrubo. Masu snehu spracujeme do finálnej podoby. K ďalším krokom pristúpime vzhľadom na počasie. Na rad príde preparácia a na koniec úprava do finálnej podoby,“ povedal zástupca komisie pretekov Svetového pohára Michal Mrázik.

Chcú dážď

Organizátori by v aktuálnej situácii privítali, ak by v Jasnej aspoň chvíľu pršalo. „Strediská sú zavreté a my potrebujeme dosiahnuť, aby sa jednotlivé vrstvy prepojili. Krátky dážď by pomohol, aby sa vytvorila kompaktná vrstva, čo by bolo skvelé pre prácu s kopcom. Dnes sa jazdí výlučne na technickom a spreparovanom snehu. Cieľom je zaistiť čo najideálnejšie podmienky pre prvú i poslednú pretekárku na štarte,“ uviedol Mrázik.

Bude aj bublina

V Jasnej sa budú musieť popasovať aj s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Pre pandémiu koronavírusu bude oblasť pretekov hermeticky uzavretá. „Vytvoria sa štyri ‚bubliny‘, odlíšené od seba farbami. Bude sa striktne dohliadať na to, aby neprišlo k ich narušeniu. Celkovo sa bude podieľať na organizácii pretekov približne 500 ľudí. Bude to veľmi náročné,“ vyhlásil projektový manažér SP Peter Cibulka.

Po piatich rokoch

Do strediska v Nízkych Tatrách sa lyžiarske preteky najvyššieho rangu vrátia opäť po piatich rokoch. Oproti poslednej edícii pretekov prišlo k zmenám hlavne v cieľovom priestore. „Budeme tam mať takmer ideálnu rovinu. Pomohla nám k tomu depónia, ktorú sme mali uloženú z minulého roka. Cieľový priestor by mal byť bezpečnejší a oveľa vhodnejší pre dojazd. Na trati obrovského slalomu pribudli dve terénny vlny, ktoré by mali zatraktívniť trať. Obe sú profilované trochu viac šikmo a nie po vrstevnici,“ informoval veliteľ tratí SP Martin Kupčo.

Slovenská lyžiarska jednotka Petra Vlhová však podľa Kupča určite nebude mať s profilom kopca problémy: „Zvládne to a myslím si, že čím bude trať ťažšia, tým viac to bude pre ňu výhoda.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM