Monika Hanigovská Zo zahraničia

Knihy o Winnetouovi dostali stopku, vraj sú RASISTICKÉ a zraňujú: Fanúšikovia sa búria!

Vydavateľstvo knihy stiahlo a zvažuje, že už nikdy žiadne romány o mladom indiánskom náčelníkovi nevybalí na pultoch obchodov.

Ilustračný obrázok k článku Knihy o Winnetouovi dostali stopku, vraj sú RASISTICKÉ a zraňujú: Fanúšikovia sa búria!
Zdroj: instagram.com/pierre.brice_a_lex.barker , instagram.com/karl_may_lebt

Nemecké vydavateľstvo Ravensburger Verlag oznámilo, že sťahuje dve nové knihy, ktoré vzdávajú hold populárnemu indiánovi potom, čo spoločnosť čelila obvineniam z rasizmu a privlastňovania si atribútov cudzej kultúry. Informoval o tom portál The Guardian.

Vydavateľstvo spája problém aj s najnovším filmom s názvom The Young Chieftain Winnetou, ktorý mal dostať množstvo negatívnych reakcií.

Už žiadny náčelník?

Vydavateľstvo svoj postoj oznámilo verejnosti a stihlo sa aj ospravedlniť: „Zaznamenali sme mnoho negatívnych ohlasov na našu knihu Mladý náčelník Winnetou a preto sme sa rozhodli zastaviť dodávky titulov a stiahnuť ich z plánu,“ informovalo vydavateľstvo na Instagrame.

„Ďakujeme za kritiku. Vaša spätná väzba nám objasnila, že týmito titulmi s Winnetouom zraňujeme city ostatných,“ kajá sa spoločnosť Ravensburger Verlag. Firma tiež uviedla, že bude zvažovať, či bude v budúcnosti pokračovať vo vydávaní ďalších titulov.

Na internete sa strhlo šialenstvo

Rozhodnutie popredného vydavateľstva detských kníh vyvolalo na internete lavínu reakcií. Mnohí s takýmto krokom nesúhlasia.

„Myslíte to vážne? Tlačíte knihy pre deti a pre detský film a teraz ich šrotujete pre nejaké hysterické komentáre ľudí, ktorí ten film pravdepodobne nevideli? A vôbec nečítali knihu Karla Maya? Kde ste nechali chrbtovú kosť?“ pýta sa jeden z diskutujúcich a vysvetľuje, že knihy a film pozná.

„Videl som film so svojimi deťmi. Film je o priateľstve, rešpekte a tolerancii, to posledné sa dnes akoby stratilo. Nikto nemusí pozerať film alebo čítať knihy, ale prestaňte povyšovať ostatných,“ pričom ďalší sa pýta: „Kam smeruje Nemecko?“

„Rozhodnutie je nesprávne. Toto som od takého skvelého vydavateľstva nečakal. Prehodnoťte to! Niekedy je lepšie nereagovať na každú kritiku len preto, že niektorí ľudia sú obzvlášť hlasní,“ ozval sa pod príspevkom iný diskutujúci. Viacerí sa zhodujú na tom, že kniha by mala zostať na pultoch kníhkupectiev aj v e-shopoch.

Kniha prežila aj nacistov

Karl May, tvorca pôvodných románov, je považovaný na základe predaja za prvého autora bestsellerov v nemecky hovoriacich krajinách. Je tiež jedným z vôbec najúspešnejších nemeckých spisovateľov. Na fiktívnom priateľstve medzi Old Shatterhandom a vodcom Apačov vyrástlo viacero generácií.

Ako pripomína The Guardian, romány z divokého západu boli také populárne, že ich nezničili ani nacisti, ktorým sa nepozdávalo rasové vyzdvihovanie iných ľudí ako tých s bielou pleťou.

„Dokonca aj Adolf Hitler bol údajne fanúšikom,“ píše na záver tamojší britský denník. Spoločnosť Karla Maya sa taktiež vyjadrila k problematike: „Zločiny kolonializmu a otroctva, pohŕdanie inými kultúrami a ničenie ich prirodzených základov života, sú v populárnych knihách od Karla Maya jednoznačne odsúdené. Jeho práca je odhodlanou prosbou o toleranciu a medzinárodné porozumenie,“ vyjadrila svoje stanovisko oficiálne na karl-may-gesellschaft.de a na Instagrame.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM