Magazín

TOP zaujímavosti o komédii Slnko, seno... Skutočné facky a opletačky so zákonom! + KVÍZ

Keď sa niekoho opýtate na jeho obľúbenú českú komédiu, je veľká pravdepodobnosť, že vám povie názov niektorého z filmov "Slnko, seno...". Trilógia z prelomu 80. a 90. rokov baví divákov už desaťročia.

Ilustračný obrázok k článku TOP zaujímavosti o komédii Slnko, seno... Skutočné facky a opletačky so zákonom! + KVÍZ
Zdroj: YouTube.com/MoviesHD 1080P

Komédie „Slnko, seno…“ patria medzi stálice, ktoré televízie vysielajú niekoľkokrát ročne a vždy si nájdu svojich divákov. Povestný český humor, vtipné scény a uveriteľné príbehy doby nedávno minulej. To všetko láka milovníkov dobrého humoru.

Prvý diel s názvom Slnko, seno, jahody z pera Zdeňka Trošku uzrel svetlo sveta v roku 1984. O päť rokov neskôr divákov potešilo pokračovanie s názvom Slnko, seno a pár faciek a všetko uzavrel tretí diel, ktorý niesol názov Slnko, seno, erotika (1991).

Zdá sa, že v ikonickej trilógii nás už nemá čo prekvapiť. Opak je pravdou. Podarilo sa nám vybrať hneď 20 zaujímavostí, ktoré zabavia nejedného milovníka tradičných komédií.

TOP zaujímavosti o trilógii „Slnko, seno…“:

  1. Za vznikom obľúbenej trilógie môžeme hľadať poriadnu dávku náhody. Troška totiž na jednej zo schôdzí v Barrandove protestoval proti dovozu komédií z Talianska. Riaditeľ mu teda odvetil, nech natočí nejakú svoju.
  2. Režiséra Zdeňka Trošku vypočúvala štátna bezpečnosť. Dôvodom bol pornofilm, ktorý si u farára pustil Otík. Málo známe totiž je, že scény z filmu pre dospelých natočil práve Troška. Režisérovi dokonca hrozil kvôli natočeniu filmu 5-ročný zákaz natáčania.
  3. Pamätáte si na scénu, kedy museli svadobčania presadať alebo za jazdy vystupovať z vlaku, aby sa súprava neprevrátila? Nuž, práve to sa nepáčilo zástupcom Českých dráh. Zašlo to až tak ďaleko, že sa sťažovali generálnemu riaditeľovi Barrandova! Tvrdili, že nikde nepremáva vlak, v ktorom by si museli pasažieri kvôli vyváženiu súpravy presadať na opačnú stranu. Nezabudnite: „Nezastavujem, máme zpoždění.“
  4. Troška sa pri písaní scenára inšpiroval svojím vlastným detstvom. V Hošticiach totiž vyrastal. Keď dal prečítať scenár svojej mame, zložia si okuliare a zareagovala viac ako výstižne: „No, tiež si tam o nás všetko písať nemusel."
  5. Hercov amerických trhákov dnes právom považujeme za zbohatlíkov. Komparzisti v sérii „Slnko, seno…“ sa však boháčmi nestali. Za deň natáčania zarobili približne 100 – 120 korún. Veronika Kánská, predstaviteľka Blaženy Škopkovej mala za jeden deň natáčania 160 korún. Musíme však dodať, že na tú dobu sa jednalo o viac ako slušné privyrobenie.
  6. Legendárnou sa stala aj scéna, v ktorej babička odišla na svojej kolieskovej posteli. Filmári sa vynašli. Pod perinou sa v skutočnosti nachádzal kaskadér, ktorý celú posteľ riadil a brzdil.
  7. Na premiéru druhého dielu prišlo na plzenský amfiteáter neuveriteľných 33-tisíc divákov. Celkovo na Slnko, seno a pár faciek prišli do kina viac ako 3 milióny divákov a film tak zachránil krachujúce barrandovské štúdiá. Zaujímavo tak vyznieva fakt, že prvý diel nemal kvôli režimu oficiálnu premiéru. Premietal sa v jedinom kine v celej Prahe.
  8. Pri „fackách“ ešte ostaneme. Natáčanie záverečnej scény, kde sa celá dedina počas svadby začne mlátiť, sa natáčala 16-krát! Na pľaci padali skutočné facky a komparzisti tajne prepašovali pálenku, aby sa im scéna točila lepšie.
  9. Vedeli ste o tom, že predstaviteľky Kelišovej (Marie Švecová) a Konopnice (Marie Pilátová) boli v skutočnosti sesternice?
  10. V úvodnej scéne filmu Slnko, seno, jahody kráča Kelišová po poli. Pravdou však je, že sa jednalo o úplne posledný natočený záber celého filmu.
  11. Ako raz prezradil scenárista Petr Markov, herec Pavel Kikinčuk (Šimon Plánička) mal povedať, že v žiadnom ďalšom pokračovaní už účinkovať nechce. Doslovne sa mal vyjadriť , že „v takých sra_kách hrať nebude“.
  12. Vo filme Slnko, seno a pár faciek vylepila Helena Růžičková facku Veronike Kánskej. Rana, pri ktorej Veronika spadla na zem, bola skutočná.
  1. Růžičková si fackovacie scény doslova užívala. V zábere, kedy dáva facku otcovi Šimona Pláničku (Oleg Reif) si natáčanie zopakovali niekoľkokrát. Dôvodom mala byť skutočnosť, že Reif bol zarytým komunistom a Růžičková mu to nedokázala odpustiť.
  1. Troška sa s nehercom Josefom Stárkom (Kája Kroupa) spoznal v nočnom gay klube. Tam mu Stárek povedal, že jeho Slnko, seno, jahody sa mu páči, no pokračovanie by bolo lepšie, keby v ňom hral aj on. Režisérovi sa jeho zdravá drzosť zapáčila a dohoda bola na svete.
  2. Za Troškom prišli, aby natočil niečo podobné ako Slnko, seno, jahody a poprípade aj pokračovanie. Troška mal odvetiť, že mu z filmu aj tak polovicu vystrihnú. Dostal prísľub, že sa tak nestane. Slovo dodržali, druhý diel je od toho prvého dlhší o 45 minút.
  3. Vo filme Slnko, seno, erotika mala byť scéna, v ktorej sa Helena Růžičková nachádzala na povale. Zaujímavosťou je, že herečku museli do výšky vytiahnuť hasiči.
  4. Populárnou sa stala scéna so striptízom pri rieke. V skutočnosti počas natáčania nebol na mieste prítomný nikto okrem samotného štábu. Tlieskajúcich ľudí na brehu natočili dodatočne.
  5. „Erotika“ sa stala takmer osudnou Martinovi Dejdarovi (Bernardo). Herečka Valerie Kaplanová mu dala na cestu do Talianska štyridsať kanadských dolárov. Keď ich chcel Dejdar vymeniť, zistili, že peniaze boli falošné a herca takmer zatkla talianska polícia.
  6. Pri ceste do Talianska ešte ostaneme. Predstaviteľka Kelišovej si na cestu priniesla vlastné zásoby jedla na celý týždeň. Taliansku kuchyňu ochutnala jediný raz. Nakoľko si myslela, že v jedle sú morské plody, okamžite sa povracala. Zo šoku utiekla a na scéne bola opäť polícia, ktorá ju musela priviezť späť.
  7. Zděnek Troška napísal scenár aj k štvrtému dielu, ktorý sa mal volať Slnko, seno, ufóni. Bohužiaľ, natáčanie sa nikdy neuskutočnilo.

Myslíte si, že populárna filmová séria vás už nemá čím prekvapiť? Svoje vedomosti o „Slnko, seno…“ si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: Ste skutočný znalec trilógie Slnko, seno?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavosti zo sveta filmu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM