Magazín

Pat a Mat sú starší ako Simpsonovci: Veľkej obľube sa tešia aj v Iráne + KVÍZ

Televízna dvojica Pat a Mat sa počas desaťročí stala doslova legendou. Za viac ako stovkou epizód sa skrýva nejedna zaujímavosť.

Ilustračný obrázok k článku Pat a Mat sú starší ako Simpsonovci: Veľkej obľube sa tešia aj v Iráne + KVÍZ
Zdroj: Facebook.com/continentalfilmsk

Nerozluční priatelia, blázniví susedia a nemotorní domáci majstri. Aj tak by sa dali v skratke charakterizovať postavy televízneho seriálu Pat a Mat, ktorý je tu s nami s krátkymi prestávkami už od roku 1976.

Za vznikom nezabudnuteľných postáv je režisér Lubomír Beneš a karikaturista Vladimír Jiránek. Beneš sa inšpiroval vlastnými kreslenými vtipmi o dvojici domácich majstrov, ktoré kreslil do časopisu.

Dvojica hlavných hrdinov sa prvýkrát ukázala svetu 12. augusta 1976 v krátkom filme Kuťáci (Kutilovia).

Od roku 1979 začali tvorcovia s výrobou seriálu „…a je to!“. Právne v ňom sa Pat a Mat prezliekli do červeného a žltého trička a na hlavu dostali povestnú čiapku s brmbolcom a baretku.

Postupne Pat a Mat vznikali v rôznych štúdiách. V roku 2020 sa počet vyrobených epizód zastavil na čísle 130.

So samotným televíznym seriálom sa spája hneď viacero zaujímavostí. Vybrali sme pre vás tie najlepšie z nich.

TOP zaujímavosti o rozprávkach Pat a Mat:

  1. Pôvodne mal byť seriál zábavou pre dospelých. Krátko po vydaní sa však stretol s veľkou popularitou v detskom publiku.
  2. Zopár epizód sa dostalo na blacklist v niektorých švajčiarskych detských televíznych staniciach. Dôvod? Údajne výskyt veľkého množstva násilia.
  3. Vďaka tomu, že seriál nie je dabovaný, stal sa populárnym po celom svete. Obľúbili si ho dokonca aj v Iráne, Brazílii, Južnej Kórei, JAR alebo vo Fínsku a v Japonsku. Práve veľká popularita v Iráne prekvapila aj samotných tvorcov seriálu.
  4. Pri dialógoch ešte ostaneme. V jednej krajine dokonca Pat a Mat rozprávajú! Rozhodli sa tak Holanďania a hlasy postavám prepožičali komici Kees Prins a Simon van Leeuwen.
  5. Nie je Pat a Mat ako Pat a Mat. Obľúbený seriál v rôznych krajinách poznajú pod rôznymi menami. V Nemecku je to Peter & Paul, v Brazílii Zeca e Joca, v Holandsku Buurman en Buurman, v Rusku Ťapa & Ljapa a Poliaci majú seriál s názvom Sasiedzi (Susedia).
  6. Nakoľko prvý diel vznikol v roku 1976, Pat a Mat sú starší ako Simpsonovci (1989)!
  7. Postavičky získali svoje mená až v roku 1989, teda až 13 rokov po premiére, spočiatku pre zahraničnú distribúciu Krátkeho filmu.
  8. Pri hľadaní vhodných mien sa Lubomír Beneš inšpiroval prianiami detí na besedách. Prvý návrh Patlal a Matlal sa jednoducho skrátil a vznikol Pat a Mat.
  9. V celom seriáli sa nikdy neobjavila iná postava než Pat a Mat.
  10. Seriál sa v minulosti premietal ako predfilm v kinách. Stalo sa tak ešte predtým, ako začal vznikať v podobe večerníčku.
  11. V duchu normalizácie sa postavičky Pata a Mata stali predmetom kádrovania. Tvorcom bolo vyčítané ich nedostatočné „socialistické uvedomenie“. Vytkli im aj „zámerný" výber farieb tričiek. Pričom červená mala predstavovať ZSSR a žltá ČĽR.
  12. V niektorých epizódach si môžeme všimnúť, že Mat privoláva Pata búchaním metlou o strop. Vyťukáva pri tom známy signál SOS v morzeovke.
  13. Vedeli ste o tom, že k seriálu boli vydané aj dve knihy? Prvá nesie názov „Pat & Mat : …a je to!“, ďalšia dostala meno „Pat a Mat dokážu všetko“.
  14. Úvodná znelka je hraná na klávesový hudobný nástroj zvaný clavinet. Nahradila pôvodnú znelku, ktorú nahrala dychovka.
  15. O medzinárodnej popularite seriálu svedčí fakt, že Pat a Mat sa objavili v reklamách nielen v Česku a na Slovensku, ale aj v Poľsku alebo Slovinsku.

Myslíte si, že populárna rozprávka vás už nemá čím prekvapiť? Svoje vedomosti o Pat a Mat si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: Poznáte všetky zaujímavosti o animovanom seriáli Pat a Mat?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavosti zo sveta filmu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM