Správy Zo zahraničia

KONIEC autám na benzín a naftu? Tvrdý krok EÚ, od tohto roku si ich už zrejme nekúpime

Európsky parlament a Rada EÚ sa dohodli na nových pravidlách, ktoré majú zatočiť s vysokými emisiami.

Ilustračný obrázok k článku KONIEC autám na benzín a naftu? Tvrdý krok EÚ, od tohto roku si ich už zrejme nekúpime
Zdroj: pixabay.com

V krajinách Európskej únie by mohlo byť prakticky nemožné si od roku 2035 kúpiť nové auto na benzín či naftu. Vo štvrtok (27. 10) sa Európsky parlament (EP) a Rada EÚ dohodli na nových pravidlách, ktorých cieľom je výrazne znížiť emisie v najbližších rokoch.

Stopka spaľovacím motorom

„Diskusie o znižovaní emisií v automobilovom sektore sú vždy politicky zaťažené, ale podarilo sa nám udržať EÚ na ceste k nulovým emisiám v roku 2035,“ uviedol holandský poslanec Bas Eickhout, podpredseda výboru pre životné prostredie a vyjednávač za frakciu Zelených pre túto politickú agendu.

Spresnil, že Európa bude prvým kontinentom, ktorý do roku 2035 postupne ukončí predaj nových áut so spaľovacím motorom, čo potvrdzuje, že EÚ môže byť lídrom v boji proti zmene klímy.

Dočasnú politickú dohodu ešte musia odobriť ministri životného prostredia členských krajín a Európsky parlament hlasovaním v pléne. Zákon o nových emisných cieľoch by mal začať platiť v roku 2023.

Návrh požiadaviek na emisie CO2 pre osobné automobily a dodávky stanovuje ich výrobcom ciele na zníženie priemerných emisií z nových áut predávaných do roku 2030 o 55 % pre osobné automobily a 50 % pre dodávky. Podľa existujúcich pravidiel to malo byť iba 37,5-percentné zníženie emisií pre nové autá na trhu a 31-percentný pokles pre dodávky.

Éra elektromobilov?

Podľa Eickhouta sa technológie rýchlo zlepšujú a elektromobily sa rýchlo stávajú najlacnejšou možnosťou pre spotrebiteľov.

Eickhout ocenil, že EP sa podarilo posilniť systém, ktorý umožňuje výrobcom automobilov bonus za percento vozidiel s nízkymi alebo nulovými emisiami, ktoré uvedú na trh. Do roku 2030 sa tým zvýši percento predajov výrobcov elektromobilov.

Reakcia slovenského europoslanca

Slovenský europoslanec Martin Hojsík (PS) v tejto súvislosti upozornil, že plný prechod na elektromobilitu by mal byť spravodlivý voči ľudom a dodávateľskému reťazcu.

Hojsík, ktorý je členom Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, uviedol, že táto zmena by mala byť „spravodlivá“ najmä k zamestnancom dodávateľského sektora v automobilovom priemysle.

„Preto bolo pre nás dôležité, aby boli v dohode zakomponované opatrenia pre spravodlivú transformáciu. Som rád, že aj vďaka nášmu vyjednávačovi sa do finálneho znenia podarilo zapracovať túto požiadavku. Európska komisia bude musieť do roku 2025 predložiť návrh opatrení, ako presne zabezpečiť, aby plný prechod na elektromobilitu bol spravodlivý voči ľudom,“ vysvetlil Hojsík pozíciu svojej politickej frakcie Obnovme Európu (RE).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM