Cestovanie

Koniec ZÁKAZU vycestovať na dovolenku? Klus priblížil možný termín, chce aj cestovný semafor

EÚ pracuje na zavedení tzv. zeleného certifikátu. Spustený by mal byť od polovice júna a mal by umožniť cestovanie v rámci EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Koniec ZÁKAZU vycestovať na dovolenku? Klus priblížil možný termín, chce aj cestovný semafor
Zdroj: TASR/František Iván

Ak to dovolí pandemická situácia, od 15. mája by mohla byť povolená zahraničná rekreácia, uviedol ešte koncom apríla štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus.

Tento termín Klus zopakoval aj v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Vyhlásil, že konzílium odborníkom má vôľu, aby pandemická komisia navrhla zredukovať tento termín na 15. mája.

Dodal, že by mal byť zavedený aj tzv. cestovný semafor, ktorý by jednotlivé krajiny či územia diferencoval na základe epidemiologickej situácie.

Krajina sa má otvárať

„Musíme uvoľniť režim zákazu cestovania za rekreáciou, aby sme mohli koordinovať aktivity v rámci Európskej únie,“ spresnil Klus. Zdôraznil, že Slovensko má jednu z najlepších epidemiologických situácií v EÚ, a preto cíti dopyt, aby sa krajina otvárala. Zároveň si uvedomuje, že to musí byť postupné.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek v relácii podotkol, že EÚ pracuje na zavedení tzv. zeleného certifikátu. Spustený by mal byť od polovice júna a mal by umožniť cestovanie v rámci EÚ.

Podmienky medzinárodného pohybu osôb má definovať na základe negatívneho testu, prekonania choroby COVID-19 či na základe absolvovaného očkovania.

Ktoré vakcíny?

Šéf zahraničného výboru parlamentu a poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD) upozornil, že nie je jasné, ktoré vakcíny budú v rámci zeleného certifikátu akceptované a ktoré nie.

Valášek podporuje pozíciu Slovenska, aby sa mohli krajiny sami rozhodnúť, ktoré vakcíny budú v súvislosti so zeleným certifikátom akceptovať.

Upozornil, že nie všetky štáty budú mať nastavené rovnaké pravidlá, čo by mohlo zhoršiť pozíciu pre ľudí zaočkovaných napríklad ruským Sputnikom alebo čínskym Sinovacom.

Ilustračné foto, TASR

Viac o cestovaní:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM