han Šport Hokej

Legenda je už rok v hokejovom nebi: Veľmi mi chýba, hovorí manželka Jána Staršieho

Včera bol presne rok, čo tento svet opustil legendárny hokejista a tréner Ján Starší (†85). Ako to bez neho zvláda jeho manželka Zora?

Ilustračný obrázok k článku Legenda je už rok v hokejovom nebi: Veľmi mi chýba, hovorí manželka Jána Staršieho
10
Galéria
Zdroj: TASR

Vlani pripadol 13. apríl na sobotu a práve v tento deň sa Slovensko dozvedelo smutnú správu. Zomrel československý hokejový útočník, tréner a odborník Ján Starší.

Dlhá choroba

Legendárny hráč bol považovaný v hokejovej komunite za veľkého elegána a bojovníka. Ako na ľade, tak aj mimo neho. Žiaľ, nad zákernou chorobou sa mu nepodarilo vyhrať, no aj s ňou dlho a statočne bojoval. Na pohreb do bratislavského krematória sa s ním prišli rozlúčiť davy ľudí.

Skvelý hráč

Ján Starší pochádzal z Liptova a počas hráčskej kariéry vytvoril v Slovane Bratislava údernú formáciu s Karolom Fakom, Júliusom Černickým, či Jozefom Golonkom. Reprezentoval aj Československo, ale zlatú medailu zo svetového šampionátu nemá. Podarilo sa mu to až na trénerskej lavičke. Ako jediný tréner získal s Československom dva tituly majstra sveta v rokoch 1976 a 1977. Ján Starší reprezentoval Československo 73-krát, dal 29 gólov.

Uznávaný tréner a odborník

Trénerom československej reprezentácie bol od roku 1973 do 1979. Dvakrát doviedol tímu ku zlatým medailám, v roku 1976 a 1977. Štyrikrát bol strieborný, 1974, 1975, 1978, 1979 a pridal aj striebro na olympiáde v roku 1976. V roku 1999 sa stal členom Siene slávy IIHF a v roku 2002 bol zaradený do Siene slávy slovenského hokeja.

Životná láska a opora

Staršiemu bola počas jeho života oporou manželka Zora. Tá sa pre dnes24.sk práve rok od úmrtia milovaného manžela takto vyjadrila: „Čas veľmi rýchlo beží a nechce sa mi ani veriť, že už je to rok, čo ma manžel opustil. Na druhej strane musím povedať, že práve v takýchto prípadoch si človek uvedomí ako veľmi mu ten najbližší chýba.“

Spomína na neho

Pani Zora na zosnulého manžela myslí neustále. „Samozrejme, snažím sa s tým vyrovnať, a niečim sa zamestnať, hoci je to ťažké. Chcela by som sa však touto cestou ešte raz poďakovať pánovi doktorovi, ktorý sa o môjho manžela staral a udržiaval ho roky pri živote, napriek zákernej chorobe,“ dodala Zora Staršia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM