Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Ľudia vo veľkom vylievajú známu vodku, nešťastný výrobca reaguje: Som ODPORCA Putina!

Vodku veľa ľudí považuje za ruskú, hoci jej výrobca sa od politiky Ruska dištancuje a tvrdí, že zažil Putinovo prenasledovanie. Značka ohlásila zmenu názvu.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia vo veľkom vylievajú známu vodku, nešťastný výrobca reaguje: Som ODPORCA Putina!
Zdroj: YouTube.com/6abc Philadelphia

Odmietavé reakcie na ruskú inváziu prichádzajú nielen zo strany štátov a ich obyvateľov, ale aj od známych značiek. Ruskú agresiu už bojkotujú giganty Google, Apple, Netflix, YouTube, Ikea a mnoho ďalších.

Pred časom prekvapil Čechov a Slovákov nový názov legendárnej Ruskej zmrzliny. Tú sa výrobca rozhodol na znak odporu proti vojne premenovať na ukrajinskú.

Zmenu názvu ohlásila aj ďalšia známa značka, vodka Stoličnaja. Tú väčšina ľudí považuje za ruskú, hoci jej výrobca sa od politiky Ruskej federácie dlhoročne dištancuje.

Nový názov

Vodka známa ako Stoličnaja mení brand. Ako informuje firma Stoli Group na svojom webe, po novom sa bude volať jednoducho Stoli.

Spoločnosť zároveň avizuje, že bude využívať iba overených dodávateľov, aby si bola istá, že žiadna z ingrediencií nepochádza z Ruska.

Vodka sa v súčasnosti vyrába v Lotyšsku, zakladateľ Stoli Group však pochádza z Ruska a ľudia si značku vodky dodnes s Ruskou federáciou spájajú. Zmena názvu je tiež reakciou na konanie niektorých majiteľov barov a reštaurácií v USA.

Americká CNN zverejnila zábery, na ktorých prevádzkari demonštratívne vylievajú vodku na ulicu alebo do vedra na umývanie podlahy.

Zažil Putinove prenasledovanie

Šéf firmy, ktorá vodku vyrába, je dlhoročným kritikom Vladimira Putina a premenovanie výrobku je pre neho aj osobnou záležitosťou. Zakladateľ Stoli Group Jurij Shefler opustil Rusko v roku 2000, dôvodom mal byť jeho otvorený odpor voči Putinovej politike.

„Osobne som zažil prenasledovanie zo strany Putinovho režimu a zdieľam bolesť Ukrajiny a jej ľudu,“ povedal Shefler.

Ruská verzia

Právo na používanie značky v 150 krajinách sveta vlastní Stoli Group. O práva na značku vodky však firma s Ruskom dlho bojovala. Vo federácii medzitým vznikla nová vodka, ktorú vyrába štátna firma s mierne pozmeneným názvom. Tá je podľa Stoli Group podradná.

„Produkt je ľahko odlíšiteľný od Stoli Group, pretože na etikete je jasne uvedené, že je vyrobený v Rusku. Stoli Group nemá žiadnu spojitosť s týmto produktom vo výrobe ani v ideológii,“ stojí v stanovisku spoločnosti.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: YouTube.com

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM