Ilustračný obrázok k článku MÁJOVÁ bryndza je iná: Prečo neváhať a vložiť tento zázrak do košíka?
16
Galéria
Foto: Monika Földešiová / Zdroj: TASR/František Iván

MÁJOVÁ bryndza je iná: Prečo neváhať a vložiť tento zázrak do košíka?

Nezmeškajte túto prírodnú bombu. Práve teraz je nielen chutnejšia, ale aj výživnejšia.

Monika Hanigovská Magazín
Monika Hanigovská Magazín

MÁJOVÁ bryndza je iná: Prečo neváhať a vložiť tento zázrak do košíka?

Nezmeškajte túto prírodnú bombu. Práve teraz je nielen chutnejšia, ale aj výživnejšia.

Ilustračný obrázok k článku MÁJOVÁ bryndza je iná: Prečo neváhať a vložiť tento zázrak do košíka?
16
Galéria
Foto: Monika Földešiová / Zdroj: TASR/František Iván

Super potravina, slovenské biele zlato, probiotická bomba, slovenský liek, aj slovenský unikát. Aj takto sa právom prezýva naša bryndza.

Mäkký ovčí syr je doslova prírodným liekom. Je účinným probiotikom a pomocníkom proti prebiehajúcim zápalom v našom tele. To však nie je všetko.

Pripravili sme pre vás sériu článkov o tejto májovej pochúťke. No do našich obchodov sa len tak nedostane. Zisťovali sme prečo. Odpoveď nájdete TU.

Siahnite aj vy po aktuálnej pochúťke. Prečo? Teraz je nielen chutnejšia, ale aj výživnejšia. Viac prezradil pracovník slovenskej ovčej farmy, a o slovo sa prihlásila aj zootechnička.

Originálna chuť

„Májovú bryndzu si ľudia vážia, nie je taká tuková, je ľahšia. Zelená paša z nej dokáže spraviť originál, je trochu iná ako zimná alebo zmesná,“ vysvetľuje Ján Kollár, ktorý je manažérom farmy v Turčeku (okres Turčianske Teplice, pozn. red.).

Tajomstvo paše

Vplyv na dobrú májovú bryndzu má kvalita paše. „Paša poskytuje ovciam výživu, ktorú nedosiahneme pri zimnom kŕmení. V zimnom období je kŕmenie prispôsobené podľa toho, že ovce budú na jar rodiť jahňatá,“ spomenula zootechnička Lucia Vojvodová.

Máme prehľad, sme lifestyle

Paša je podľa nej v najkvalitnejšej forme približne mesiac, maximálne osem týždňov, a potom je potrebné pasienky pokosiť a znova nabehne ďalšia mladá tráva. Tá však nie je taká výživná ako tá prvá po zime.

„Je tam ďatelinka. Tým, že sa nachádzame 770 metrov nad morom, nachádzajú sa tu i podhorské trávy a byliny, ktoré umocňujú kvalitu májovej bryndze,“ dodala Vojvodová.

Májová bryndza má vďaka pastvinám viac živín, bioaktívných látok a je bohatá na esenciálne mastné kyseliny.

Ďalšie výhody

Vyskúšať bryndzu môžete aj vtedy, ak trpíte vysokým krvným tlakom. To však nie je zďaleka všetko. Je výborná ako prevencia proti rakovine, osteoporóze, ale aj cukrovke.

Tento unikátny liek zlepšuje trávenie a podporuje imunitu. Doprajte svojmu telu vysoké dávky vitamínov, enzýmov, vápnika a bielkovín.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Stalo sa doma

Kúpite si májovú bryndzu?

áno 81.3%
nie 18.7%
FOTO: Slovenská bryndza je unikátna superpotravina
16
Galéria
Foto: Monika Földešiová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Magazín