Monika Hanigovská Magazín

Mastia sa vám často vlasy? Možno je za tým 10 najčastejších zlozvykov

Zobúdzate sa po umytí opäť s mastnotou na hlave? Alebo by ste chceli, aby vám vydržali nadýchané vlasy o deň či dva dlhšie? Niekedy sú za všetkým nenápadné zlozvyky.

Ilustračný obrázok k článku Mastia sa vám často vlasy? Možno je za tým 10 najčastejších zlozvykov
Zdroj: pixabay.com

Kto by nemiloval pocit čerstvo umytých vlasov? Korunka krásy je vtedy nadýchanejšia a žiarivejšia. Tvár pôsobí oddýchnutejšie, zdravšie a upravenejšie. Čerstvo umyté vlasy si však mnohí neužívajú dlho.

Veľa ľudí trápi nadmerná tvorba mazu, ktorá má vplyv na vzhľad vlasov. Nie je preto prekvapením, že v najextrémnejších prípadoch sa niektorí z nich prebúdzajú s mastnými vlasmi hneď na druhý deň po umytí.

Nezúfajte, ak aj vaša hriva vyzerá často ako po odbehanom maratóne. Je možné, že si ich „pestujete“. Aj vy robíte týchto 10 najčastejších chýb?

Zlozvyky a zlá starostlivosť

Aké sú najčastejšie príčiny mastných vlasov?

  1. umývajú sa príliš často – ak práve nešportujete, nešampónujte ich každý deň a skúste so zmývaním počkať niekoľko dní. Počas kritických dní si vlasy stiahnite do gumičky alebo použite suchý šampón či detský zásyp.
  2. kondicionér po celej dĺžke vlasov – nanášajte ho len od polovice tváre smerom nadol, nikdy nie pri korienkoch.
  3. výber nesprávneho šampónu – používajte kozmetickú radu prípravkov, špeciálne navrhnuté pre mastné vlasy.
  4. umývanie vlasov v horúcej vode – oplachujte ich vlažnou, ideálne studenou vodou.
  5. horúci vzduch počas fúkania a fénovania – nešetrné fénovanie môže naštartovať nadmerné mastenie vlasov. Ak sa nechcete fénovania vzdať, skúste použiť studený prúd vzduchu.
  6. časté dotýkanie sa vlasov – nedráždite vlasové vlákna prehrabávaním sa vo vlasoch a hraním sa s nimi, zbytočne si prenášate mastnotu z rúk na vlasy.
  7. časté rozčesávanie vlasov – rozširujete kožný maz od korienkov až po končeky vlasov. Nečešte vlasy príliš často, a pozor aj na kefy a hrebene! Tie ukrývajú okrem chumáčov vlasov aj rôzne nečistoty, nezabúdajte ich podľa potreby čistiť.
  8. vlasový styling s obsahom alkoholu – takýmto produktom sa vyhnite veľkým oblúkom. Nikdy nepoužívajte viac ako dva výrobky naraz. Obzerajte sa po prípravkoch, ktoré obsahujú kyselinu salicylovú, echinaceu, šalviu, íl alebo napríklad olej z tea tree.
  9. vyprážané, slané a sladké jedlá – ak ste sa našli v týchto riadkoch, mali by ste zbystriť pozornosť. Vedeli ste, že mazové žľazy vedia dať do pohybu vyprážané a slané jedlá? Cukor zase spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a následne zvyšuje produkciu mazu. Platí preto známe pravidlo: všetko s mierou!
  10. tie isté obliečky – za zvýšenou tvorbou mazu môžu byť aj vaše obľúbené obliečky. Nedajte šancu nečistotám, pravidelne ich vymieňajte za nové.

Problém môže vyriešiť objemová trvalá pod rukami skúsenej kaderníčky, vyšetrenie hormonálneho profilu a doplnenie chýbajúcich vitamínov (najmä vitamín A, vitamín B a H).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM