Monika Hanigovská Magazín

Ako uvariť RYŽU? Pozor, môže obsahovať ARZÉN: Len rýchle prepláchnutie nestačí!

Ako si ju vždy vychutnať bez problémov? Poznáme odpoveď.

Ilustračný obrázok k článku Ako uvariť RYŽU? Pozor, môže obsahovať ARZÉN: Len rýchle prepláchnutie nestačí!
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com , Pixabay.com

Ryža patrí medzi najobľúbenejšie prílohy naprieč svetom. Napriek tomu, že nevyžaduje extra prípravu, niektorí ju nepreplachujú vodou alebo obilninu len rýchlo premyjú, pretože považujú tento krok za zbytočný.

Robíte to tiež? Môžete si uvariť pokrm, ktorý ohrozuje vaše zdravie.

Vedeli ste, že obsahuje arzén?

Portál Consumer Reports už v minulosti predostrel verejnosti šokujúcu analýzu: „obsahuje arzén na znepokojujúcej úrovni“ a No Meat athlete dvíha varovný prst a píše o problematike podrobnejšie. Čo by mohlo spôsobiť jeho chronické prijímanie vo vyšších dávkach?

„Ryža obsahuje znepokojujúce hladiny anorganického arzénu, karcinogénu, o ktorom je známe, že spôsobuje rakovinu močového mechúra, pľúc a kože u ľudí, pričom pečeň, obličky a prostata sa považujú za potenciálne ciele rakoviny vyvolanej arzénom,“ opisuje web zaoberajúci sa rastlinnou stravou.

Odkiaľ sa tam dostal?

Pestovatelia chránia plodiny pred škodcami pesticídmi a popritom v nej môžu zanechať zvyšky arzénu. No Meat athlete sa domnieva, že je za tým pravdepodobne nešetrné pôsobenie človeka: „Predpokladá sa, že pesticídy, ktoré boli v pôde zakázané, zanechali vyššie hladiny arzénu ako je vôbec prirodzené.“

Tak či onak, v obilnine sa objavujú stále zvyšky arzénu. Dobrou správou je, že s tým vieme niečo robiť.

Len rýchle prepláchnutie nestačí

Ak sa chcete zbaviť arzénu alebo to urobiť preventívne, nešetrite vodou. Ako na to? Ryžu nechajte odstáť cez noc vo vode, a potom ju cez sitko niekoľkokrát dobre prepláchnite. Počas varenia zabudnite na zaužívaný pomer vody a ryže.

Pri varení používajte väčší podiel vody – k 1 dielu ryže pridajte vždy 5 dielov vody.

Odložte ju čo najskôr

Preplachovanie však nie je jediné, na čo by ste sa mali zamerať. Nezjedenú ryžu odporúčame čo najskôr odložiť do chladničky. Väčšina totiž už v sušenej podobe obsahuje patogén, baktériu Bacillus cereus, ktorá spôsobuje zvracanie.

Nespoliehajte sa na prevarenie. Takto sa výtrusov škodlivých baktérií nezbavíte. Darí sa im pri izbovej teplote, kedy rastú.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zvykne ryžu pred varením preplachovať vodou?

áno, vždy! 57.7%
len občas 16.6%
nie 25.8%
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM