Magazín

Máte tráviace problémy? Na vine môžu byť intolerancie: Čo ich spôsobuje?

Trápia vás ťažkosti s trávením? Ľudí s podobnými problémami podľa odborníkov pribúda. Spoločným menovateľom sú často potravinové intolerancie. Prečo je ich stále viac?

Ilustračný obrázok k článku Máte tráviace problémy? Na vine môžu byť intolerancie: Čo ich spôsobuje?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Počet prípadov potravinovej intolerancie rastie. Upozornila na to imunoalergologička Veronika Mundoková Csibová. Spôsobené to podľa nej môže byť množstvom konzervačných látok v strave, ale aj posunom v diagnostike.

„Sliznica tráviaceho traktu je neustále zapálená látkami, ktoré konzumujeme. Nevieme sa tomu vyhýbať. Nie je možné každý deň jesť čerstvú stravu bez farbív a konzervantov. Nedá sa každý deň variť. (…) Takže tých pacientov je oveľa viac,“ skonštatovala.

Prečítajte si tiež

Aké sú prejavy?

Pacientom s potravinovou intoleranciou často dlho trvá, kým zistia, s akým jedlom majú problém. Príznaky sa podľa laboratórnej diagnostičky klinickej imunológie a alergológie Marcely Popovňákovej prejavujú niekoľko hodín, dní až týždňov po strete so škodlivou potravinou. Poukázala na to, že prejavy môžu byť rôzne.

Ide podľa nej napríklad o dlhodobé tráviace problémy, bolesti hlavy, únavu či psychické problémy.

Diagnostika a liečba

V prípade potravinovej intolerancie je dôležitá správna diagnostika. Krvný test dokáže identifikovať problematické potraviny, a umožniť tak ďalšiu liečbu. „Pacienti sú spokojní s tým, keď zistia zdroj ich problémov. Po vylúčení rizikových potravín zo svojho jedálnička sa im veľakrát omnoho zlepší kvalita života,“ doplnila Popovňáková. Vyšetrenie nie je hradené zo zdrojov verejného zdravotného poistenia.

Odborníčka poukázala tiež na rozdiely medzi potravinovou alergiou a intoleranciou. Pri alergii ide podľa jej slov o reakciu imunitného systému, zatiaľ čo pri intolerancii sa do reakcie zapája skôr tráviaci systém.

„Prejavy alergií nastupujú hneď po kontakte s alergénom. Na rozdiel od potravinových intolerancií, ktoré sa prejavujú neskôr, niekoľko hodín, dní až týždňov po stretnutí so škodlivou potravinou,“ ozrejmila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM