han Zo Slovenska

Matovič LYNČUJE živnostníkov: Nazval ich podvodníkmi a dáva klinec do rakvy

Daňovo-odvodová telenovela z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) končí zle, ba až likvidačne pre mnohé poctivé samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Matovič LYNČUJE živnostníkov: Nazval ich podvodníkmi a dáva klinec do rakvy
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Exminister financií za Smer-SD Ladislav Kamenický tak na sociálnej sieti reagoval na v pondelok (22.11.) predstavenú ďalšiu časť daňovo-odvodovej „revolúcie“. Vláda by sa podľa neho mala radšej zaoberať problémami ľudí.

„Matovič v podstate nazval veľkú časť živnostníkov podvodníkmi, za čo budú musieť teraz trpieť tí poctiví živnostníci,“ skonštatoval Kamenický s tým, že to nemá logiku a tí, čo doteraz neplatili dane, ich nebudú platiť ani Matovičovi.

Nárast odvodov

Exminister tvrdí, že SZČO budú čeliť nárastu odvodového zaťaženia, pričom pri slobodných povolaniach pôjde skoro o dvojnásobný nárast oproti súčasnému stavu. „Výsledkom bude posledný klinec do rakvy malých živnostníkov na Slovensku, z ktorých si mnohí uplatňujú paušálne výdavky,“ komentoval Kamenický.

Predpokladá, že ak Matovičov návrh prejde, mnohé SZČO svoju živnosť buď zrušia, alebo si radšej založia jednoosobovú eseročku, pri ktorej by mali nižšie daňové zaťaženie. Výsledkom však môže byť aj nárast šedej ekonomiky.

Pridal sa aj Danko

Návrh kritizuje aj mimoparlamentná SNS Andreja Danka. Nepáči sa jej zrušenie paušálnych výdavkov ani vysoké dane. Paušálne výdavky sa podľa SNS presadzovali ťažko a osvedčili sa. „Živnostníci nemusia platiť účtovníkov. Jednou sumou bez zberania bločkov dokážu vypočítať svoju daň a môžu sa venovať svojej práci,“ vyzdvihla strana. SNS vyzvala vládu, aby neschválila zdvihnutie odvodov a daní pre živnostníkov.

Matovič v pondelok predstavil ďalšiu časť jeho daňovo-odvodovej „revolúcie“, ktorá sa týkala živnostníkov a reštaurácií. Účtujúce SZČO by mali platiť o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci, a to 29 %.

Ako alternatíva voči paušálnym výdavkom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 %.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM