Aktualizované ELA Politika

Matovič zakročil: Deti v karanténe po dovolenke v zahraničí? Načo chaos a stres rodičom?!

Vláda upraví uznesenie ministerstva zdravotníctva týkajúce sa čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti, ktoré majú doniesť žiaci do škôl pri svojom nástupe.

Ilustračný obrázok k článku Matovič zakročil: Deti v karanténe po dovolenke v zahraničí? Načo chaos a stres rodičom?!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

V utorok 11. augusta bol schválený nový pandemický plán, ktorý odobrila aj Pandemická komisia vlády SR. Tá vzhľadom na situáciu s novým druhom koronavírusu neodporúča cestovanie do zahraničia.

Z dovolenky do karantény?

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na zasdnutí avizoval, že rodičia by pred nástupom detí do školy mohli podávať čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nebolo posledných 14 dní v zahraničí ani na tábore s medzinárodnou účasťou.

Ak sa vrátia zo zahraničia menej než 14 dní pred nástupom do školy, mali by ísť do karantény. Rodič by podľa Krajčího mohol na toto dieťa čerpať ošetrovné. V prípade, že by rodičia chceli, aby dieťa do školy nastúpilo skôr, budú musieť test na prítomnosť nového koronavírusu zaplatiť.

Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že veľa epidémií na Slovensku vzniklo z dôvodu importovaného prenosu, najmä z Ukrajiny, Srbska a Česka.

Matovič nechce stresovať rodičov

Vláda upraví uznesenie ministerstva zdravotníctva týkajúce sa čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti, ktoré majú doniesť žiaci do škôl pri svojom nástupe. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽANO) počas rokovania vlády v stredu 12. augusta.

Ministerstvo zdravotníctva na rokovanie predložilo materiál, ktorý zavádza podpisovanie čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti. To by malo obsahovať informáciu o tom, že osoba nebola počas predchádzajúcich 14 dní v zahraničí, nezúčastnila sa ani na hromadných podujatiach nad 100 ľudí a nebola v tábore s medzinárodnou účasťou.

„Určite sa neprijme uznesenie tak, ako prišlo na vládu. Nebudeme tu spôsobovať chaos, keď si ľudia raz plánovali dovolenky v Chorvátsku, Maďarsku a Rakúsku. My sme zadefinovali, že tie krajiny sú bezpečné, tak nebudeme rodičov stresovať novými povinnosťami,“ povedal Matovič.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) chce, aby sa podpisovalo čestné vyhlásenie, kde bude rodič vyhlasovať, že jeho dieťa neprejavuje žiadne príznaky akútneho ochorenia. Je to čestné vyhlásenie, ktoré sa využívalo aj v závere školského roka 2019/2020, uviedol to pred rokovaním vlády.

Blíži sa nebezpečné obdobie

Aktualizované 17:26 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR má zadefinovať obsah čestného vyhlásenia, ktoré budú rodičia alebo zákonní zástupcovia žiakov podpisovať pri ich nástupe do školy. Po rokovaní vlády o tom informoval predseda vlády Igor Matovič.

Minister školstva Branislav Gröhling po rokovaní vlády hovoril, že v čestnom vyhlásení by mali potvrdiť, že neidentifikovali príznaky a nenavštívili krajiny, ktoré boli označené ako červené.

Premiér skonštatoval, že presné znenie má zadefinovať rezort zdravotníctva. „Rozhodli sme sa, že nepôjdeme touto cestou, lebo by to bolo trošku v rozpore s tým, ako sme pristupovali k ľuďom počas prvej vlny,“ povedal premiér.

Matovič tiež avizoval, že vo štvrtok (13. 8.) sa má stretnúť s Krajčím i ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO), aby si definitívne dohodli kompetencie.

Krajčí podotkol, že jeho návrh bol síce stiahnutý, ale dohodli sa, že čestné vyhlásenie upravia. „Sme na prahu druhej vlny, nie je nám ľahostajné, že začnú nové socializácie, nové kontakty, ktoré môžu prispieť k tomu, aby sa nákaza v našej krajine šírila,“ povedal minister.

Matovič dodal, že sa blíži veľmi nebezpečné obdobie spočívajúce v návrate do škôl a chrípkovom období. Krajčí avizoval, že zvolá konzílium odborníkov, kde by sa mohli zaoberať aj ďalšími opatreniami, ktoré nastavia spoločnosť na začiatok školského roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM