Monika Hanigovská Magazín

Množia sa stretnutia s najjedovatejším pavúkom na Slovensku: Viete, KEDY vás pohryzie?

Stretnúť by ho nechcel nikto. No čo robiť, ak sa tak stane?

Ilustračný obrázok k článku Množia sa stretnutia s najjedovatejším pavúkom na Slovensku: Viete, KEDY vás pohryzie?
Zdroj: Dnes24.sk

Všetko odštartovala fotografia na facebookovej stránke ECHO Ružinovčanov. Jeden z užívateľov do nej pridal fotku článkonožca s popisom „Pradiarka jedovatá videná na Zlatých pieskoch v záhrade,“ opísal Ján takéto zriedkavé stretnutie.

Jeho momentku okomentovali ďalší Slováci, ktorí sú dôkazom toho, že sa prípady začínajú opakovať. „To už je druhý prípad v Bratislave, o ktorom viem. Zaujímavé,“ okomentoval Anton. „Mňa pohrýzla pred piatimi rokmi, mala som ju doma v kuchyni,“ opísala zase Nikola, pričom stretnutie s ňou zažili aj ďalší.

Agresívne samičky i samce

Snímka sa dostala až pred Ľudmilu Černeckú z Ústavu ekológie lesa SAV, ktorá pre Plus Jeden Deň potvrdila, že ide o tohto obávaného pavúka.

„Na fotografii je samček, ktorý je v tomto období akurát dospelý a hľadá samičky na párenie, čiže môžeme predpokladať že bude častejšie videný. Samičky zase koncom leta strážia svoje kokóny s vajíčkami a sú obranné a agresívne pri narušení zámotku,“ dvihla varovný prst.

Nikdy ho neberte do ruky! „Vtedy hrozí uhryznutie, treba ho zobrať do nádobky a vypustiť von,“ zdôraznila odborníčka.

Najjedovatejší a bez liečby

Výskyt na našom území je zriedkavý, no o to nebezpečnejší! „Pradiarka jedovatá, nazývaná aj pestrá, žije vo voľnej prírode aj na Slovensku. Ide o najjedovatejší druh v krajine,“ opisuje portál tvnoviny.sk, ktorý sa výskytu taktiež venoval.

Uhryznutie môže vyvolať hneď niekoľko zdravotných komplikácií. Pripraviť sa môžete nielen na bolesť počas vpichu, ale aj na horúčku, tŕpnutie končatín a pocit úzkosti.

Pozor na deti

Nepotešíme vás, no antisérum dodnes neexistuje. „Liečba spočíva v ošetrení rany, dezinfekcii a v tlmení bolesti. Špecifické antisérum neexistuje,“ vysvetľuje Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) na svojom webe.

Dospelému človeku by však jed nemal vážne ublížiť. Aj napriek tomu sa odporúča vyhľadať lekársku pomoc. Väčšie riziko je u detí do 15 kilogramov, kedy hrozí, že jed napadne vnútorné orgány. Informuje portál tvnoviny.sk.

Zaujala Čechov

Výskyt tohto nechceného návštevníka si všimli už aj naši susedia. „Obyvatelia Bratislavy majú strach jedovatého pavúka. Na Slovensku sa vyskytuje zriedka,“ opísala ho takto nedávno čitateľom televízia TV Nova.

Naši susedia si však nateraz môžu vydýchnuť, je u nich skôr raritou. „Ojedinele sa môže vyskytovať aj v Česku.“

Pravdepodobne vás zaujíma, kde sa vyskytuje. Pradiarka jedovatá obľubuje vysokú trávu, kde si vytvára pavučiny. Jej domovom sú však teplejšie oblasti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Pradiarka jedovatá videná na Zlatých pieskoch v zahrade

Posted by Jan Hugo Hucko on Saturday, July 31, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM