han Zo zahraničia

Ruská POMSTA za Zelenského cestu: Ukrajina je pod PAĽBOU! Je vo vojne už aj Moldavsko?

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev je v priebehu piatka počuť výbuchy a sú aktívne sirény varujúce pred náletmi.

Ilustračný obrázok k článku Ruská POMSTA za Zelenského cestu: Ukrajina je pod PAĽBOU! Je vo vojne už aj Moldavsko?
Zdroj: TASR/AP

K útoku na ukrajinskú metropolu prichádza po tom, čo ruská armáda skoro ráno podnikla vlnu raketových útokov na ukrajinské územie. TASR o tom informuje na základe správ britského denníka The Guardian a britskej spravodajskej televízie Sky News.

Sú v úkrytoch

Kyjevská samospráva uviedla, že v hlavnom meste „pracuje protivzdušná obrana“. Výbuchy, ktoré je počuť, tak zrejme vznikajú pritom, ako obrana zostreľuje prichádzajúce rakety, domnieva sa Sky News.

„Úlomky rakety poškodili v mestskej časti Holosijivskyj auto a strechu domu. Raketový útok pokračuje. Ostaňte v úkrytoch,“ uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Novinári agentúry Reuters počuli v Kyjeve doposiaľ najmenej tri výbuchy.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny Vitalij Kim, upozornil na sociálnych sieťach obyvateľov, že na oblasť mieri už tretia vlna útokov.

Mohutný útok

Rusko spustilo v piatok skoro ráno na Ukrajinu rozsiahly raketový útok. Ruská armáda zaútočila nadránom na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru siedmimi kamikadze dronmi iránskej výroby a šiestimi riadenými strelami Kalibr. Väčšinu z nich sa podarilo ukrajinskej obrane zostreliť, uviedlo ukrajinské letectvo.

Okrem toho bolo vypálených množstvo rakiet S-300, z ktorých 35 bolo odpálených smerom na administratívne oblasti Charkovskú a Záporožskú.

Pri týchto útokoch bolo zasiahnutých niekoľko energetických zariadení na východe, juhu a západe Ukrajiny, čo viedlo k prerušenie dodávok energií, uviedla ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho.

Rumunsko a Moldavsko

Už aj tieto dva štáty boli „zatiahnuté“ do vojenského konfliktu. Podľa Valerija Zalužného, vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl, dve z ruských rakiet mali preletieť aj rumunským a moldavským vzdušným priestorom. Uviedol to na Facebooku.

Kým Moldavci to potvrdili, Rumuni nie. To, či sa informácia zakladá na pravde, nemožno potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Môže vás zaujímať:

Zničenie Moldavska?

Včera však moldavská Informačná a bezpečnostná služba (SIS) vyhlásila, že Rusko sa usiluje destabilizovať túto postsovietsku krajinu. Už predtým počas dňa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summite EÚ v Bruseli uviedol, že Kyjev zachytil plány ruských spravodajských služieb zamerané na zničenie Moldavska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„SIS potvrdzuje, že na základe informácií prezentovaných naším ukrajinským partnerom, ako aj podľa našej operatívnej činnosti, boli identifikované podvratné aktivity s cieľom podkopať Moldavskú republiku, destabilizovať ju a narušiť verejný poriadok,“ uvádza sa vo vyhlásení SIS.

Ďalšie podrobnosti nie je možné poskytnúť, poznamenala SIS. Zdôvodnila to rizikom „ohrozenia rôznych prebiehajúcich operačných činností“. Občanov Moldavska zároveň uistila, že „všetky štátne inštitúcie pracujú na plný výkon a nedovolia takéto provokácie“.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Témy, ktoré sú aktuálne na PRETRASE

Сьогодні, 10 лютого, о 10:18 дві російські крилаті ракети «Калібр» здійснили перетин Державного кордону України з...

Posted by Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine on Friday, February 10, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM