Zo zahraničia

Mrazivé slová Putina: Na ZOZNAME má vraj 5 krajín, ktoré by obsadil za pár dní

Rusko za vpád na územie Ukrajiny čelí množstvu sankcií. Prezident Putin na oplátku nešetrí hrozbami voči západným krajinám. V rukách má mať aj desivý zoznam.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivé slová Putina: Na ZOZNAME má vraj 5 krajín, ktoré by obsadil za pár dní
Zdroj: TASR/AP

Už vyše mesiaca čelí svet veľkej hrozbe. Dňa 24. februára vtrhli vojská Ruskej federácie na Ukrajinu a západné krajiny sú v pozore. Hrozba otvoreného ozbrojeného konfliktu v Európe je aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým. Vladimir Putin má mať dokonca zoznam krajín, ktoré by mohli byť „rýchlo obsaditeľné“.

Britský denník Daily Star sa vrátil k informáciám z roku 2014, ktoré hovorili o akomsi zozname piatich krajín, ktoré by Rusko mohlo obsadiť do dvoch dní. Správa sa premiérovo objavila v roku, kedy došlo k anexii Krymu.

Po invázii Ruska na Ukrajinu vyslal Vladimir Putin hrozby viacerým európskym krajinám. Zdá sa, že tieto správy nemusia byť úplne neopodstatnené.

Päť ohrozených krajín

Podľa Daily Star si Putin v septembri 2014 vytvoril súkromný „zoznam hrozby“, v ktorom spomenul päť európskych krajín.

Britský denník cituje slová nemeckého Suddeutsche Zeitung, podľa ktorého mal Putin vtedajšiemu ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi povedať: „Ak by som chcel, za dva dni by som mohol mať ruské jednotky nielen v Kyjeve, ale aj v Rige, Vilniuse, Tallinne, Varšave a Bukurešti."

V ohrození by tak mohlo byť Lotyšsko, Litva, Estónsko, Poľsko a Rumunsko.

Prečítajte si tiež

Hrozba ďalších konfliktov

Lotyšský podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis začiatkom marca povedal, že pokiaľ sa Putinovi podarí zvíťaziť na Ukrajine, pravdepodobne zvýši svoje vojenské ambície a postaví sa NATO v pobaltských krajinách Litve, Lotyšsku a Estónsku.

„Ak nepodporíme Ukrajinu, na Ukrajine sa to nezastaví. Je zrejmé, že Putin je teraz v istom druhu agresívnej vojnovej nálady a, žiaľ, je pravdepodobné, že táto agresia bude pokračovať aj v iných krajinách," dodal Dombrovskis s tým, že riziko vidí hlavne v pobaltských štátoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM