red . Technológie Zo zahraničia

Tak predsa nie je taká bezpečná: Anonymous hackli ruskú centrálnu banku

Keď hackerská skupina Anonymous minulý týždeň zverejnila informáciu, že hackla ruskú centrálnu banku, Rusko označilo správy za falošné.

Ilustračný obrázok k článku Tak predsa nie je taká bezpečná: Anonymous hackli ruskú centrálnu banku
Zdroj: Twitter.com/Anonymous

Anonymous minulý týždeň na Twitteri informovali o hacknutí ruskej centrálnej banky s tým, že do 48 hodín zverejnia aj tisíce dokumentov s tajnými dohodami.

Rusko tieto správy označilo za falošné a banka tvrdila, že organizácia je z pohľadu kybernetických útokov bezpečná.

Údaje sú vonku

Hackeri ale splnili, čo sľúbili a jedna z pridružených skupín Anonymous, ktorá používa na Twitteri účet @Thblckrbbtworld, zverejnila na protest proti ruskému útoku na Ukrajinu údaje centrálnej banky Ruska. Ide o 28 GB dát, ktoré sú teraz verejne k dispozícii na stiahnutie. Informuje o tom web hackread.com.

Medzi uniknutými dátami majú byť finančné záznamy, pričom niektoré dokumenty sú až z roku 1999. Súčasťou uniknutých záznamov sú aj faktúry, interná komunikácia, dokumenty, memorandum, bankové výpisy, mená akcionárov rôznych bánk, bankové licencie, mená, adresy zjavne významných zákazníkov/klientov a iné.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Kybernetická vojna

Útok je jedným z mnohých, ktoré už úspešne uskutočnili. Anonymous po začatí invázie na Ukrajinu vyhlásili Rusku kybernetickú vojnu s cieľom potláčať dezinformácie v krajine a šíriť pravdivé informácie.

Odvtedy sa im podarilo nabúrať sa do ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, zverejnili telefónne čísla a e-mailové adresy bežných obyvateľov Ruska, nabúrali sa do bezpečnostných kamier naprieč krajinou, získali dokumenty z úradu Roskomnadzor a hackli aj ruské štátne televízie či tlačiarne Rusov naprieč krajinou. Všetko s cieľom informovať Rusov o zverstvách, ktoré pácha Putin na Ukrajine.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM