Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Putinder či Instalin: Grafik vtipne pretvára ZNÁME LOGÁ, strieľa si tak z Ruska

Keď sa známe platformy stiahli z Ruska, krajina si začala vytvárať nové. A nápadne podobné. To inšpirovalo grafického dizajnéra k sérii vtipných obrázkov.

Ilustračný obrázok k článku Putinder či Instalin: Grafik vtipne pretvára ZNÁME LOGÁ, strieľa si tak z Ruska
10
Galéria

Ruská invázia na Ukrajinu vypukla pred vyše mesiacom. Len za pár týždňov však ovplyvnila svetové dianie v mnohých oblastiach. Jednou z nich je odchod veľkých medzinárodných spoločností z ruského trhu. Každým dňom pribúdajú ďalšie firmy, ktorí hlásia obmedzenie svojich služieb v Rusku či úplné ukončenie pôsobenia v tejto krajine.

Nápadná podobnosť

Rusi si napríklad vo svojej krajine už nenakúpia produkty od Apple, YouTube zablokoval kanály ruských provládnych médií a k vlne odporu sa pridali aj známe americké filmové štúdiá či nábytkársky gigant Ikea a ďalšie.

Ruská strana na tieto skutočnosti rýchlo zareagovala a začala vytvárať vlastné platformy, ktoré sa nápadne podobajú na tie západné. Dobrým príkladom je sieť rýchleho občerstvenia McDonald´s. Po zatvorení prevádzok v Rusku sa objavila nová reštaurácia s názvom Strýko Váňa. Jej prevedenie, farby aj logo sú na nerozoznanie od brandu McDonald´s.

Paródia na ruskú reakciu

Ruskou kreativitou sa inšpiroval aj český grafik Vácal Kudělka. Na svojom instagramovom účte vkudinson začal zverejňovať logá známych firiem s poruštenými názvami. Dizajnér pritom zachoval logá vizuálne autentické, teda tak, ako ich poznáme.

Zo známej aplikácie Tinder sa tak stal Putinder, zo Spotify Spotnik, z Googlu Gogol a Wikipedia sa premenila na Bolshewikipediu.

Ako Kudělka k upraveným logám napísal, chcel poukázať na to, že ruské verzie známych firiem sú absolútne plagiáty.

„Ako grafický dizajnér som priam zdesený z existencie Strýka Váňu, teda falošnej verzie McDonald´s, alebo z Rossgramu, čo je kópia Instagramu. Tento bizarný prípad ma inšpiroval k vytvoreniu série s názvom "Nepotrebujeme váš internet!“, kde ukazujem, ako by mohli vyzerať najznámejšie sociálne siete a webové stránky sveta v kombinácii s ruskou národnou hrdosťou," ozrejmil autor grafík.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

FOTO: Český dizajnér pretvára logá známych firiem, strieľa si tak z Ruska
10
Galéria

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM