han Zo zahraničia

Na Slovensku očakávame tretiu vlnu, ale Francúzi sa obávajú už ŠTVRTEJ

Štvrtá vlna pandémie koronavírusu by vo Francúzsku mohla nastať už koncom júla, uviedol hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku očakávame tretiu vlnu, ale Francúzi sa obávajú už ŠTVRTEJ
Zdroj: Unsplash.com

„V posledných týždňoch naberá pandémia znova na sile,“ uviedol Attal a zároveň zopakoval nedeľňajšie varovanie francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana, podľa ktorého existuje „možnosť“, že štvrtá vlna pandémie zasiahne krajinu už koncom tohto mesiaca.

„Videli sme explóziu (prípadov ochorenia COVID-19), ktorá prišla veľmi rýchlo po tom, ako sa objavili prvé varovné signály a teraz tieto signály vidíme aj v našej krajine,“ uviedol Attal.

Môže za to delta

Obavy z ďalšej vlny pandémie vo Francúzsku spôsobuje najmä rozširujúci sa variant delta, ktorý v súčasnosti predstavuje 30 percent nových prípadov nákazy koronavírusom.

Francúzsko v nedeľu zaznamenalo 2 600 nových prípadov koronavírusu, čo je o niečo viac než v predchádzajúcich dňoch, ale naďalej je to výrazne menej než v apríli, keď krajina denne evidovala až 35-tisíc nových prípadov nákazy.

Záujem o očkovanie vo Francúzsku nie je taký vysoký, ako by si vláda predstavovala. V súčasnosti je plne zaočkovaných len 36 percent obyvateľov krajiny. Francúzsky premiér Jean Castex chce tento týždeň v parlamente rokovať o požiadavkách na očkovanie proti koronavírusu u pracovníkov zdravotníctva, ako aj zamestnancov zariadení určených na starostlivosť o dôchodcov.

Miera zaočkovanosti zdravotníckeho personálu sa v krajine zastavila na hodnote 64 percent, uvádza agentúra AFP.


FOTO: ilustračné

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM