Monika Hanigovská Zo Slovenska

Na Slovensku pracujú na UNIKÁTE: Budeme mať najväčšie bludisko v strednej Európe!

Bude to veľkolepé blúdenie! Zisťovali sme vopred, čo všetko v bludisku a jeho okolí nájdete.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku pracujú na UNIKÁTE: Budeme mať najväčšie bludisko v strednej Európe!
9
Galéria

Slovensko bude mať novú lákavú lokalitu. V Starej Ľubovni budujú najväčšie bludisko v strednej Európe. Dnes24 preto kontaktovala autora projektu, vďaka ktorému si budete môcť vychutnať úplne novú atrakciu. Lákadiel pri rieke Jakubianka pritom bude oveľa viac!

Bližšie k cieľu

Zablúdiť budete môcť na ploche 6 400 metrov štvorcových, pričom bludisko ponúkne 9 častí. „V každej bude drevená vyrezávaná socha ako postava z povesti o Čertovej skale,“ opisuje projekt Jozef Romaňák a jedným dychom dodáva, že návštevník pri každej soche dostane po vylúštení hádanky mapku, ktorá ho privedie bližšie k cieľu.

„Takto si postupne vyskladá mapu celého bludiska, dostane sa až do stredu, kde mu bude odmenou najkrajší výhľad na stredoveký hrad v Starej Ľubovni,“ prezrádza.

Návštevník si pozrie okolie z vyhliadkovej veže. Tá napodobňuje prírodný skalný útvar, ktorý poznáme ako Skalná ihla či Čertova skala.

Kedy sa môžeme tešiť na otvorenie?„Ma­nuálne práce na bludisku začali v marci 2019, otvorenie je plánované v máji 2022,“ informoval tvorca slovenského unikátu.

S Viktóriinmi záhradami

No aby toho nebolo málo, bludisko sa spája s tzv. Viktóriinmi záhradami. Ako budú vyzerať? „Pri prechádzke okolo bludiska vás príjemne prekvapia záhony plné farieb a rastlinky z babičkinej predzáhradky, aj voňavé kvety na aromaterapiu. Oddýchnuť si pritom budete môcť na vyrezávaných lavičkách pod lampami, ktoré dotvoria romantickú atmosféru záhrad, a to najmä vo večerných hodinách,“ dodáva.

Mohlo by vás zaujímať

Lesík aj podujatia

Ďalšia udržiavaná časť záhrad ponúkne priestor pre voľnočasové aktivity ako piknik, šport, či kultúrne podujatia ako koncerty, divadelné vystúpenia a večerné letné kino.

„Tesne za vstupom budú vysadené rôzne druhy stromov, časom tu vyrastie menší tienistý lesík, v ktorom budú zakomponované rôzne zábavné prvky pre deti a starších,“ informuje.

Nestratíte sa

Vstup do záhrad bude bezplatný. „Spoplatnený bude iba vstup do bludiska, z čoho plánujeme financovať celý chod záhrad,“ povedal Romaňák. Mesto Stará Ľubovňa mu pozemok prenajalo na 15 rokov, a to za symbolické 1 euro na rok.

Jeho návštevníci sa zároveň nebudú môcť obávať toho, že nenájdu cestu von. V Starej Ľubovni totiž vyrastá bludisko, nie labyrint. „Labyrint má väčšinou iba jednu správnu cestu bez vedľajších uličiek. Bludisko má mnoho ciest a spôsobov, ako sa dostať do stredu. Má množstvo zákutí a uličiek, ktorých cieľom je nechať návštevníka zablúdiť,“ dodal na záver autor diela.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné – Ľubovniansky skanzen

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM