Zo Slovenska

Na Slovensku udreli extrémne búrky: Padajú krúpy a hrozia POVODNE

Počasie na Slovensku sa začína zhoršovať. Supercela na východe Slovenska priniesla prívalový dážď a veľké krúpy.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku udreli extrémne búrky: Padajú krúpy a hrozia POVODNE
Zdroj: imeteo.sk/Martin Molnár , imeteo.sk/Zdenka Lihocká

Očakávané búrky, pred ktorými varovali aj meteorológovia SHMÚ, sú tu. Intenzívna búrka podľa iMeteo.sk zasiahla v pondelok 16. augusta večer obce Lenartov a presúva sa smerom na východ cez obce Kurov, Sveržov, Zlaté do oblasti Zborova.

„Búrka, ktorá sa vyskytuje na severovýchode je extrémna a prináša aj veľké krúpy. Ľudia z oblasti hlásia až 4 cm krúpy,“ uvádza portál iMeteo.sk.

Za intenzitu búrky môže podľa SHMÚ supercela, ktorá sa vytvorila nad Bardejovom. „Supercela nad Bardejovom. Zreteľne viditeľný rotujúci výstupný prúd a pod ním wall cloud (lokálne znížená základňa oblaku). Priniesla prívalový dážď a veľké krúpy,“ píše SHMÚ na sociálnej sieti.

Voda zaplavila ulice

Extrémne zrážky a obrovské krúpy už spôsobili podľa iMeteo.sk veľké problémy v obci Snakov na severe východného Slovenska.

"Najskôr sa v obci vyskytli krúpy s rozmermi 3 až 4 centimetre, následne sa obcou prehnala prívalová vlna. Miestny potok zaplavil viaceré domy a ulice, čím boli spôsobené aj škody na majetku, " uvádza portál.

Prečítajte si tiež

Kde hrozia povodne?

Búrky sa počas dnešného dňa môžu objaviť aj na ďalších miestach. Najmä na strednom a východnom Slovensku. Priniesť môžu veľké krúpy či prívalové zrážky. SHMÚ varuje aj pred povodňami.

Výstrahu 2. stupňa pred prívalovými povodňami vyhlásil SHMÚ okrem Bardejova aj pre okresy Myjava, Partizánske, Prievidza, Bánovce nad Bebravou a celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj s výnimkou okresu Levice.

„V okresoch Bardejov a Stará Ľubovňa sa silné búrky s prívalovými zrážkami, bleskovými povodňami a veľkými krúpami vyskytli aj v nedeľu, a tak ďalšie búrky môžu situáciu ešte viac skomplikovať,“ podotkli meteorológovia.

Výstrahy pred búrkou platia na celom Slovensku až do utorkového (17. 8.) rána. Ich výskyt súvisí s prechodom studeného frontu cez územie Slovenska.

Ďalšie správy

--- AKTUÁLNE --- Zo Snakova (Okres Bardejov) nám hlásite vyliaty potok a zaplavené dvory.

Posted by ONline Bardejov on Sunday, August 15, 2021

Supercela nad Bardejovom. Zreteľne viditeľný rotujúci výstupný prúd a pod ním wall cloud (lokálne znížená základňa...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, August 16, 2021
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM