Zo zahraničia

Na svete je ďalšia MUTÁCIA! Kde objavili nový variant koronavírusu?

Má ísť o vysokoinfekčný hybrid dvoch už známych mutácií.

Ilustračný obrázok k článku Na svete je ďalšia MUTÁCIA! Kde objavili nový variant koronavírusu?
Zdroj: Unsplash.com

Vo Vietname bol detegovaný nový, vysokoinfekčný variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý v krajine zrejme spôsobil aj nedávny prudký nárast počtu infikovaných chorobou COVID-19. Podľa agentúry Reuters o tom v sobotu informovalo vietnamské ministerstvo zdravotníctva.

Britsko-indický hybrid

Genetickým sekvenovaním sa zistilo, že nový variant je „hybridom“ kmeňov koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré boli prvýkrát zistené v Británii a Indii, uviedol minister zdravotníctva Nguyen Thanh Long.

Minister dodal, že nový variant sa prenáša najmä vzduchom a replikuje sa mimoriadne rýchlo. Podľa agentúry Reuters Hanoj ​​čoskoro zverejní ďalšie vyhlásenie o novom variante SARS-CoV-2. Agentúra Reuters informovala, že pred Longovým oznámením bolo vo Vietname známych sedem prípadov nákazy novým variantom koronavírusu.

Cestovanie počas pandémie

Prudký nárast

Vietnam bol jednou z mála krajín sveta, ktoré dokázali udržať šírenie koronavírusu nového typu pod kontrolou. Vďaka dobre fungujúcemu systému verejného zdravotníctva, karanténnym táborom prevádzkovaným armádou a prísnym a cieleným lockdownom sa počty prípadov držali na nízkej úrovni, a to až do konca apríla, keď začali v krajine evidovať prudký nárast počtu infikovaných.

Mnoho z nedávnych prípadov nákazy bolo zistených v dvoch priemyselných provinciách na severe Vietnamu, Bac Ninh a Bac Giang, kde sa nachádzajú veľké továrne vrátane podnikov prevádzkovaných juhokórejským technologickým gigantom Samsung. Vo štvrtok tam začali očkovať státisíce továrenských robotníkov.

Pomalé očkovanie

Vietnam s 90 miliónmi obyvateľov má zaočkovaných vyše milión svojich občanov, ale teraz sa snaží očkovanie zrýchliť. Zostávajú mu takmer dva milióny dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a dohodol si zmluvu na kúpu vyše 30 miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Ázijská krajina vedie aj rokovania s Ruskom o výrobe jeho vakcíny Sputnik V, ako píšu štátne médiá, ale pracuje tiež na vývoji vlastnej vakcíny.

Aktuálne témy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM