Monika Hanigovská Zo zahraničia

Hrozí ďalšia pandémia? Vedci objavili NOVÝ druh koronavírusu: Odhaľuje dôležitý fakt!

Vedci objavili nový druh koronavírusu. Objav ukazuje na jeden zásadný fakt!

Ilustračný obrázok k článku Hrozí ďalšia pandémia? Vedci objavili NOVÝ druh koronavírusu: Odhaľuje dôležitý fakt!
Zdroj: pixabay.com

Zatiaľ čo vo veľkej časti sveta sme zaznamenali výrazný pokles infikovaných na koronu, vedci dnes prichádzajú s novým objavom.

Ako informuje portál CNN Prima NEWS, ktorý cituje Daily Mail, vedci objavili nový koronavírus, ktorý by mohli prenášať psy.

Patogén je v poradí ôsmym známym koronavírusom, ktorý sa dokáže zo zvieraťa preniesť na človeka.

Vírus znepokojuje

Zatiaľ nie je jasné, či tento vírus predstavuje vážnu hrozbu ako jeho „bratranec“ SARS-CoV-2, ktorý je pôvodcom korony. Ďalšia vlna pandémie by sa podľa vedcov s týmto objavom nemala spájať. Pozorosť si však tento objav zaslúži.

„V tejto chvíli nevidíme žiadne dôvody očakávať od tohto vírusu ďalšiu pandémiu,“ uviedla doktorka Anastasia Vlasovová, ktorá stojí za výskumom „psej korony“.

„Ale nemôžem povedať, že nebude vírus nikdy znepokojujúci,“ dodala doktorka.

Čo potvrdila vzorka

Ako informuje CNN Prima NEWS, doktorka Vlasovová vypestovala vírus vo svojom laboratóriu na základe klinickej vzorky od dieťaťa. „Rekonštrukcia jeho genómu potvrdila, že sa vyvinul z koronavírusu postihujúceho psov a môže spôsobiť respiračné príznaky.“

Jej správa však poteší milovníkov zvierat. „V tejto chvíli nemáme žiadne dôkazy, že tento vírus by mohol spôsobiť vážne ochorenie u dospelých,“ konštatuje odborníčka.

Podľa nej je v súčasnom prístupu objavujúcich sa chorôb zásadný problém. Primárne skúmame choroby u ľudí, nie zvierat.

Deje sa to častejšie

O novom víruse ešte veľa nevieme. O slovo sa prihlásil aj vedúci projektu profesor Gregory Gray ktorý uviedol, že zatiaľ nepoznáme odpoveď ako bežný je tento vírus, či sa môže účinne prenášať zo psov na ľudí a medzi ľuďmi.

Objav však ukázal niečo, čomu sme neprikladali tak veľký dôraz. „Dôležitejšie je to, že sa tieto koronavirusy pravdepodobne prenášajú zo zvierat na ľudí oveľa častejšie, ako sme vedeli,“ myslí si.

„Pokiaľ chceme skutočne zmierniť hrozbu, potrebujeme mať lepší dohľad tam, kde sa stretávajú ľudia a zvieratá.“ To platí podľa slov vedca aj pre ľudí, ktorí sú majiteľmi zvierat a sú natoľko chorí, že musia byť kvôli novým vírusom hospitalizovaní.

Nenechajte si ujsť najnovšie vedecké novinky:

Najmä deti

S vírusom sa už stihli „zoznámiť“ obyvatelia Malajzie, kde tamojšie nemocnice ohlasujú prvé prípady ochorenia.

„Kvôli novoobjavenému vírusu bolo v Malajzii hospitalizovaných 8 ľudí, z ktorých bolo 7 detí – najmladší mal len 5 mesiacov. U jedného z pacientov sa rozvinul zápal pľúc, no všetci sa postupne uzdravili.“ Pacientov po niekoľkých dňoch prepustili po kyslíkovej terapii domov.

Doposiaľ sme poznali okrem SARS-CoV-2 ešte ďalších šesť koronavírusov. Ako informuje Daily Mail, štyri spôsobujú nachladnutie, pričom ďalšie dva spôsobujú smrtiaci SARS a MERS.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM