MI Ako ušetriť

Na trhu je výhodná zelená hypotéka. Ponúka nízky úrok a ďalšie výhody

Ak plánujete stavbu alebo rekonštrukciu domu, určite sa oplatí zvážiť možnosť postaviť si energeticky úsporný „zelený“ dom. Ušetriť na ňom môžete viackrát.

Ilustračný obrázok k článku Na trhu je výhodná zelená hypotéka. Ponúka nízky úrok a ďalšie výhody
Zdroj: pixabay.com

Vedeli ste, že postaviť si dom, ktorý využíva solárne kolektory na ohrev vody, kotol na biomasu alebo fotovoltaiku na výrobu elektriny je síce drahšie, ale v konečnom dôsledku tak ušetríte peniaze? Hneď na začiatku vám v tom pomôže aj banka, ak budete stavbu financovať cez zelenú hypotéku.

Zelená úspora

Niektoré banky na slovenskom trhu už začali ponúkať tzv. zelenú hypotéku. Ide o úver na stavbu alebo rekonštrukciu nízkoenergetického domu, ktorý šetrí vašu peňaženku aj životné prostredie.

Banky tak dávajú najavo svoje odhodlanie podporovať rozvoj zelených technológií a prispievať k prechodu na nízkouhlíkovú ekonomiku. Zároveň chcú financovať stavby, ktoré sú na trhu lepšie ohodnotené.

„Certifikované zelené domy majú oproti štandardným domom o 9 % vyššiu predajnú cenu,“ uvádza na webe Slovenská rada pre zelené budovy.

Bývať v takomto modernom dome je výhodné aj pre majiteľov. V priemere dosahujú o 20–30 % nižšiu spotrebu energie a vody v porovnaní s domami, ktoré boli postavené podľa bežných štandardov.

„Ročná úspora energie pre zelené domy môže zodpovedať jednej alebo dvom hypotekárnym splátkam ročne,“ dodáva Slovenská rada pre zelené budovy.

Samozrejme, investovať do moderných zelených technológií ako sú solárne kolektory a fotovoltaika niečo stojí. Dodatočná investícia môže byť až vo výške 5 až 15 % stavebných nákladov. Na oplátku však získate vyššiu kvalitu, nižšie prevádzkové náklady a aj výhodnejšiu hypotéku.

Ak chcete ušetriť v banke

Nízky úrok

Na Slovenskom trhu existuje už niekoľko bánk, ktoré ponúkajú špeciálnu zelenú hypotéku, ktorá zvýhodňuje práve energeticky úsporné stavby. Každá banka si nastavuje vlastné podmienky tohto produktu.

VÚB banka ponúka zelenú hypotéku za nulový poplatok, čo môže byť úspora aj viac ako tisíc eur. Banka zároveň sľubuje aj „možnosť vyššej hypotéky a výhodnejšej sadzby.“

Záujemca musí predložiť projektovú dokumentáciu k stavbe, znalecký posudok, energetický certifikát alebo iný dokument, na základe ktorého vie banka posúdiť, že ide o tzv. zelenú technológiu.

Medzi uznávané zelené technológie sa radia nízkoenergetické, resp. pasívne domy v energetickej triede A1 a A0, solárne kolektory na ohrev vody, fotovoltaické články na výrobu elektrickej energie, rekuperačné jednotky a kotly na biomasu.

Podobný produkt ponúka aj Tatra banka v podobe „hypotéky pre modrú planétu.“ Ide o limitovanú ponuku pre prvých 2 500 klientov, kto­rí podajú žiadosť o úver do 11. 09. 2021.

Tatra banka ponúka zvýhodnený poplatok za úver 99 eur a pri predložení energetického certifikátu triedy A0/A1 k financovanej nehnuteľnosti sadzbu 0,75 % pri 3-ročnej fixácii. Podobne postupujú aj ďalšie banky, treba si len spraviť prieskum trhu. Napríklad podľa Finwebu Hospodárskych novín môžete získať zelenú hypotéku aj v OTP banke, ktorá prešla pod ČSOB.

Článok vznikol v spolupráci s mobilným operátorom 4ka

Chcete viac peňazí?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM