Aktualizované Zo zahraničia

Nábytkársky gigant dostal pokutu za ŠPEHOVANIE zamestnancov i ZÁKAZNÍKOV!

Francúzsky súd v utorok nariadil švédskej spoločnosti IKEA zaplatiť pokutu 1 milión eur za špehovanie svojich zamestnancov vo Francúzsku.

Ilustračný obrázok k článku Nábytkársky gigant dostal pokutu za ŠPEHOVANIE zamestnancov i ZÁKAZNÍKOV!
Zdroj: TASR/AP

Najväčší predajca nábytku na svete bol totiž uznaný vinným z neoprávneného zhromažďovania a uchovávania údajov o zamestnancoch.

Francúzska pobočka IKEA niekoľko rokov sledovala svojich pracovníkov a porušovala ich súkromie tým, že kontrolovala záznamy o ich bankových účtoch. A niekedy využívala falošných zamestnancov na napísanie správ o pomeroch na pracovisku.

Prokurátori žiadali ešte vyššiu pokutu, 2 milióny eur, od spoločnosti, ktorú vlastní skupina Ingka.

Špehovali aj zákazníkov

IKEA medzitým podnikla kroky na potlačenie týchto praktík a uviedla, že preskúmava súdne rozhodnutie, aby zistila, či sú potrebné ďalšie opatrenia.

„IKEA Retail France dôrazne odsúdila tieto praktiky, ospravedlnila sa a zaviedla veľký akčný plán, aby zabránila ich opakovaniu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

V prípade bol uznaný za vinného aj bývalý riaditeľ francúzskej divízie Jean-Louis Baillot, ktorému súd vymeral dvojročný podmienečný trest a pokutu 50-tisíc eur.

Obvinenia sa sústredili na obdobie rokov 2009 – 2012, aj keď prokurátori tvrdili, že so špehovaním sa začalo už v roku 2000. Medzi obvinenými je aj niekoľko manažérov a pracovníkov oddelenia ľudských zdrojov, ako aj súkromný vyšetrovateľ a policajti.

IKEA bola v rámci tohto prípadu obvinená tiež zo špehovania niektorých zákazníkov. Po odhalení týchto praktík v roku 2012 prepustila niekoľkých manažérov a prepracovala svoju vnútornú politiku.

Píšu o nás vo svete

Pokutovali aj slovenské úrady

Spoločnosť IKEA Industra Slovakia dostala od Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) pokuty za viaceré environmentálne delikty v celkovej výške 80-tisíc eur.

Išlo o výrazné prekročenie výrobného limitu stanoveného integrovaným povolením, nedodržanie výrobného postupu pri výrobe drevotrieskových dosiek, nepovolenú výsadbu rýchlorastúcich drevín či porušenie legislatívy pri vypúšťaní odpadových vôd. V utorok o tom informovala SIŽP.

„Výška pokuty zodpovedá závažnosti protiprávneho konania, keďže spoločnosť výrazným spôsobom prekročila výrobný limit stanovený integrovaným povolením počas dvoch kontrolovaných rokov a svojvoľne, bez oprávnenia zvýšila výrobné kapacity, na ktoré nemala oprávnenie ani súhlas SIŽP ako povoľovacieho orgánu,“ uviedla SIŽP.

IKEA tak podľa inšpekcie konala dlhodobo. „SIŽP je toho názoru, že výrobný limit, určený v integrovanom povolení, ani rešpektovať nemienila. Rozhodnutie o pokute je právoplatné a momentálne plynie lehota na podanie správnej žaloby,“ dodala SIŽP.

Aktualizované 17. júna 13:10 IKEA Industry prijala pokuty od SIŽP v celkovej výške 80-tisíc eur a už ich aj zaplatila. Firma prijala nápravné kroky a opatrenia okamžite, ako sa o problémoch dozvedela, uviedol generálny riaditeľ IKEA Industry Malacky Boards Vladimír Matúšek. O pokutách za viaceré environmentálne delikty informovala v utorok (15. 6.) SIŽP.

„V IKEA Industry berieme akékoľvek porušenia zákonov či zákonom daných limitov s veľkou vážnosťou. Preto sa v prvom rade ospravedlňujeme za akékoľvek porušenie predpisov,“ uviedol Matúšek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM