MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Maďarov lákajú luxusné slovenské platy a všemožné benefity

Nedostatok pracovnej sily na Slovensku vyústil do verbovania zahraničných pracovníkov. Vďačným zdrojom nových ľudí je Maďarsko, kde sú platy oveľa nižšie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Maďarov lákajú luxusné slovenské platy a všemožné benefity
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Maďarský portál penzcentrum.hu informuje už v titulku, že „Slovensko láka maďarských pracovníkov luxusnými platmi.“ Trend sa vraj otočil – kým kedysi prúdili Slováci za lepšou prácou za Dunaj, dnes húfne prichádzajú Maďari do slovenských fabrík, kde im zaplatia viac ako doma. Finančný rozdiel je naozaj značný.

Obojstranná spokojnosť

Maďarov lákajú najmä slovenské firmy v automobilovom a elektrotechnickom priemysle. Na Slovensku už nevedia nájsť dostatok kvalifikovaných pracovných síl, pretože šikovní pracovníci sú už skrátka rozchytaní a mnohí tiež odišli za prácou do západnej Európy.

„Slovenskí sprostredkovatelia hľadajú maďarských pracovníkov najmä v blízkosti hraníc okolo Győru, Komáromu, Ostrihomu a Taty. Využívajú pritom online ponuky práce aj obyčajné letáky,“ píše penzcentrum.hu.

Pre mnohých Maďarov je práca na Slovensku zaujímavou príležitosťou. Páčia sa im pracovné ponuky a najmä vyšší plat spolu s atraktívnymi benefitmi. Slovenské firmy im neraz preplácajú náklady na cestovanie, ubytovanie i stravu. Zjavne sa to opláca obom stranám.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Koľko zarobia?

Maďarský portál píše, že rôzne firmy v automobilovom a elektrotechnickom sektore na Slovensku ponúkajú Maďarom plat 265-tisíc forintov, čo je v prepočte 765 eur. To je však pomerne málo, čo dokazuje aj portál platy.sk. Podľa jeho štatistiky zamestnanci v slovenských automobilkách zarábajú v priemere od 984 eur do 1905 eur.

Maďari sú však spokojní, keďže podľa penzcentrum.hu bol priemerný hrubý plat v Maďarsku vlani zhruba 716 eur.

Portál dodáva, že na Slovensku sa priemerná mzda pohybuje okolo 950 eur, takže maďarský zamestnanec si pod slovenským zamestnávateľom môže zarobiť o zhruba 234 eur viac.

V skutočnosti to však môže byť ešte väčší rozdiel. Portál slovenskú priemernú mzdu podhodnotil. Oficiálne sa na Slovensku tento rok v priemere zarába 1100 eur.

Aktuality o ktorých by ste mali vedieť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM