MI Magazín

Návod na šťastný ROZVOD! Manželstvo sa môže skončiť aj s úsmevom

Rozpad manželstva nemusí byť nechutný a traumatizujúci zážitok pripomínajúci gladiátorský zápas na život a na smrť. Dá sa to urobiť aj inak.

Ilustračný obrázok k článku Návod na šťastný ROZVOD! Manželstvo sa môže skončiť aj s úsmevom
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ak je už jasné, že vaše cesty s manželom či manželkou sa definitívne rozišli, zrejme uvažujete nad rozvodom. Mnohých ľudí však tento proces desí, a tak radšej zotrvávajú v nefunkčných vzťahoch, ktoré im bránia začať novú a šťastnejšiu kapitolu života. To je veľká chyba. S chladnou hlavou sa totiž môžete rozviesť aj šťastne.

Pozitívny príklad

Emma a jej manžel si po štyroch rokoch manželstva uvedomili, že už spolu nechcú byť. V ich prípade to bolo o to jednoduchšie, že nemali deti, ale mali spoločný majetok a psa. Necítili k sebe žiadnu nenávisť, ale túžili ísť každý svojou cestou. Ich rozvod napokon prebehol úplne hladko.

„Sústredili sme sa hlavne na to, že chceme zostať priateľmi aj po rozvode,“ hovorí Emma pre portál positive.news.

Obaja manželia svoju situáciu riešili s mediátorom i terapeutom. Cieľom však nebolo udržať ich pokope, ale previesť ich pokojne cez náročnú rozvodovú procedúru. Bez zbytočných emócií si rozdelili majetok a vypracovali plán.

„Teraz máme oveľa lepší vzťah ako v manželstve. Je to výsledok energie, ktorú sme investovali do nášho pokojného rozvodu,“ hovorí Emma.

Je jasné, že nie každý manželský vzťah sa môže ukončiť takto priateľsky. S profesionálnou pomocou a za rešpektovania niekoľkých zlatých pravidiel sa to však môže podariť mnohým nešťastným manželstvám.

Vo Veľkej Británii vzniká v poslednej dobe čoraz viac poradenských centier, ktoré navigujú páry cez nástrahy rozvodového konania a pomáhajú im ukončiť vzťah priateľsky. Čo sú ich základné odporúčania?

Hlavne s rozumom

Rozvod je citlivá záležitosť, ktorá zasahuje človeka vo všetkých oblastiach života, vrátane intímnych sfér. Preto Samantha Woodham z Veľkej Británie nazvala svoju poradenskú firmu veľmi príznačne – Rozvodová chirurgia.

„Všetka dráma pominie, keď pomôžete ľuďom vnímať ich rozvod ako nevyhnutnú životnú zmenu, ktorú urobia spoločne. Musia sa nastaviť tak, že nejde o žiadnu bitku a koniec manželstva nie je zlyhaním ani jednej strany,“ hovorí Samantha.

Zo svojej praxe hovorí, že najdôležitejšie je sústrediť sa na hľadanie riešenia a nie problémov. Preto musia muž i žena zabudnúť na minulosť a pozerať sa do budúcnosti. Párom odporúča niekoľko zlatých pravidiel:

  1. Nastavte si rozumné ciele, ktoré chcete dosiahnuť. Napríklad, aby deti mohli ďalej chodiť do svojej školy, aby ste nemali problém vyžiť a podobne.
  2. Nezačnite tým, na čo všetko máte právo. Ľahko tak môžete skončiť zabarikádovaní vo svojich pozíciách a nepohnete sa ďalej.
  3. Neberte rozvod osobne. Akokoľvek to môže byť ťažké, snažte sa prijať rozpad manželstva ako normálnu súčasť života, ktorá postihuje približne polovicu párov.
  4. Vypracujte si doma spoločný návrh na rozvod, vrátane dohody o starostlivosti o deti a úpravu výživného. Využite pomoc mediátora či rozvodového poradcu. Celý proces tým urýchlite a ušetríte si veľa stresu i peňazí na súdne trovy.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM