Zo Slovenska

Návštevu autoumyvárne radšej odložte: Slovensko opäť zasiahne piesok zo Sahary!

Nie je to tak dávno, čo na Slovensko dorazil saharský prach. Ďalšia dávka nás čaká už o niekoľko hodín.

Ilustračný obrázok k článku Návštevu autoumyvárne radšej odložte: Slovensko opäť zasiahne piesok zo Sahary!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Dva týždne nazad Slovensko čelilo saharskému prachu. Podľa meteorológov sa musíme opäť pripraviť na špinavé autá a okná našich príbytkov.

Tentokrát bude saharský prach padať spolu s očakávaným dažďom. Bude ho však menej než v polovici marca.

Postupuje Európou

„Saharský prach sa už počas víkendu nachádzal nad územím Španielska a Portugalska, kde bolo množstvo saharského prachu najvýraznejšie. Cez víkend tam prevládalo daždivé počasie a prach sa zmiešal s dažďom, čo vytvorilo oranžovú zakalenú vodu," informuje portál iMeteo.sk.

Začiatkom pracovného týždňa prach prenikal na územie Francúzska a v utorok sa má presúvať severovýchodne. Očakávať ho môžu v Švajčiarsku, východnom Rakúsku a v južných oblastiach Nemecka.

Prečítajte si tiež

Dážď s prachom

„V stredu prenikne viac na východ, pričom zasiahne aj strednú Európu vrátane Slovenska. Saharský prach tak začne nad naše územie prenikať už v stredu okolo poludnia," dodáva iMeteo.sk.

Už počas stredajšieho popoludnia budú čiastočky saharského prachu nad celým územím Slovenska. Udržia sa tam do štvrtkového popoludnia, kedy sa prach presunie viac na východ.

„Keďže na Slovensku očakávame ochladenie a výraznejšie zrážky, dažďové kvapky na seba naviažu jednotlivé prachové zrnká a saharský piesok začne dopadať na zem. Dážď postupne stiahne saharský piesok k zemi na celom Slovensku. Čiastočky prachu si nájdeme na autách, terasách, balkónoch či oknách, a preto umývanie auta či jarnú údržbu okien ešte odložte," upozorňuje portál iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM