han Zo Slovenska

Mierime na vrchol PIATEJ vlny pandémie! Kto si to podľa Sabaku najviac ODSKÁČE?

Pandémia koronavírusu vtrhla na Slovensko pred vyše dvomi rokmi a narobila množstvo chaosu a problémov, dokonca tisícky ľudí zomrelo. Podľa lekára Petra Sabaku však ešte nie je koniec covidu.

Ilustračný obrázok k článku Mierime na vrchol PIATEJ vlny pandémie! Kto si to podľa Sabaku najviac ODSKÁČE?
Zdroj: unsplash.com

Lekár a jeden zo zástancov zdravotníkov počas vyčíňania covidu, sa na sociálnej sieti vyjadril o aktuálnej situácii.

„Pandémia na Slovensku sa práve nachádza na ceste k vrcholu piatej vlny. Všetci sme dúfali, že v tomto čase budeme stabilne zostupovať z vrcholu štvrtej vlny a v nemocniciach si budeme môcť prvý krát od septembra 2021 vydýchnuť,“ píše Sabaka.

Ďalší variant

„Vírus nám zase predviedol, čo dokáže evolúcia. Vznikol subvariant Omikronu BA.2. Ten je asi 1.5× infekčnejší, čo stačí na to, aby vyvolal opätovný nárast počtu nových prípadov. A žiaľ, aj počtu hospitalizácií. Dokáže dokonca aj reinfikovať človeka, ktorý pred pár dňami prekonal pôvodný omikron, ale vďaka Bohu len s malou pravdepodobnos­ťou,“ dodal Sabaka, ktorý doplnil, že infekcia BA.1 variantom chráni proti reinfekcii BA.2 na 95%.

Podľa vyjadrenia lekára, je tento nový subvariant rovnako nebezpečný ako pôvodný omikron. „To znamená, že je o veľa menej smrtiaci než delta. Napriek tomu ale v nemocniciach dnes ležia pacienti so zlyhaním pľúc, mnohí na vysokoprietokovom kyslíku a niektorí aj na UPV,“ vysvetlil Sabaka.

„Áno, aj omikron môže vyvolať zlyhanie pľúc. A to aj u mladšieho inak zdravého človeka. Rozdiel v porovnaní s deltou je len v pravdepodobnosti s akou k tomu dôjde. Dobrá správa je, že prekonanie infekcie v minulosti a očkovanie nás pred zlyhaním pľúc ochráni. Aj u nás v nemocnici sú pacienti so zlyhaním pľúc takmer výlučne neočkovaní,“ upresnil.

Nové Bergamo

Sabaka ešte uviedol aj príklad zo sveta. „V Honk Kongu, ktorý doposiaľ žil takmer bez vírusu, a len minimum ľudí vírus prekonalo, zažívajú vlnu ako v Bergame v 2020. Umierajú im stovky ľudí denne. Práve odtiaľ vďaka týmto okolnostiam máme dôkazy, že druhé dávky vakcíny ochránia pred ťažkým priebehom pri BA2 subvariante na 88% a 3 dávky na 95%,“ skonštatoval.

„U nás ale Bergamo 2020 nehrozí, pretože u nás máme už veľmi slušnú "kolektívnu imunitu“ proti ťažkému priebehu. Zrejme nehrozí ani to, že sa opäť budeme musieť vracať k výraznejším obmedzeniam. Piatu vlnu už asi spoločnosť veľmi riešiť nebude. Naučíme sa s COVID19 žiť ako s chrípkou," poznamenal odborník.

Menej testovania

„Čoraz menej a menej ľudí bude vystavených riziku ťažkého priebehu, pretože sa deň čo deň znižuje množstvo ľudí, ktorí nemajú imunitu po prekonaní alebo očkovaní. Ani testovať už nebude toľko treba. Kto si ale piatu vlnu rozhodne všimne, sú zdravotníci. Pre nás to znamená, že máme pred sebou ešte niekoľko týždňov práce na plné obrátky,“ uzavrel Peter Sabaka.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Pandémia na Slovensku sa práve nachádza na ceste k vrcholu piatej vlny. Všetci sme dúfali, že v tomto čase budeme...

Posted by Peter Sabaka on Saturday, March 26, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM