Zo Slovenska

Nenaleťte podvodníkom! Na čiernom trhu sa môžu objaviť FALOŠNÉ vakcíny proti COVID-19

Očakávania vo vývoji vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19 vyvolali globálnu pozornosť, na situáciu zareagovali aj podvodníci.

Ilustračný obrázok k článku Nenaleťte podvodníkom! Na čiernom trhu sa môžu objaviť FALOŠNÉ vakcíny proti COVID-19
Zdroj: TASR/AP

Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR varuje pred možnými falošnými vakcínami proti ochoreniu COVID-19. Trestná činnosť súvisiaca s falšovaním farmaceutických výrobkov neprestáva totiž ani počas pandémie nového koronavírusu.

Pozor na to, čo kupujete!

Úrad preto ľudí nabáda na opatrnosť a obozretnosť, a aby nepodľahli rýchlym a lacným ponukám. Apeluje na využívanie oficiálnych, štátom garantovaných a licencovaných distribučných kanálov, ktoré nepredstavujú zdravotné riziká.

„Čierny trh na internete pomocou reklám ponúka farmaceutické výrobky na prevenciu ochorenia COVID-19. Počet ponúk má rastúcu tendenciu s príchodom schválenej vakcíny a s jej obmedzenou dostupnosťou v úvodných fázach distribúcie. Podvodné farmaceutické výrobky sú často inzerované pod značkami originálnych farmaceutických spoločností,“ približuje predseda ÚPV SR Matúš Medvec.

Podvodníci nelenia!

Očakávania vo vývoji vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19 vyvolali globálnu pozornosť, niektoré farmaceutické spoločnosti už majú schválené vakcíny a krajiny spúšťajú procesy vakcinácie. Práve na túto situáciu zareagovali aj skupiny organizovaného zločinu, ktoré prispôsobili svoje metódy a ponuky falošných produktov. Posledný známy prípad falšovania vakcíny odhalila Svetová zdravotnícka organizácia v októbri 2020 v Mexiku, keď išlo o falošnú vakcínu proti chrípke.

„Výrobcovia vakcín majú právo na ich patentovú ochranu. Veľa sa diskutuje o tom, že patentová ochrana vakcín môže byť prekážkou dostupnosti vakcín pre všetkých. Na druhej strane patentová ochrana zabezpečuje rentabilnosť výskumného a produkčného procesu a vo všeobecnosti prispieva k urýchleniu inovácií,“ doplnil Medvec.

Úrad preto obyvateľom odporúča, aby v prípade, že majú pochybnosti o pôvode alebo pravosti konkrétneho farmaceutického výrobku si preverili ich registráciu alebo kontaktovali príslušné orgány.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

❗POZOR NA FALOŠNÉ VAKCÍNY PROTI COVID – 19!💉 Úrad priemyselného vlastníctva SR upozorňuje, že trestná činnosť súvisiaca...

Posted by Úrad priemyselného vlastníctva SR on Wednesday, December 23, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM