MI Politika

Nenažraní korupčníci! Na stotisícové úplatky si urobili aj tabuľku

Korupcia na Slovenskom pozemkovom fonde sa začala za bývalej vlády Smeru a nepoznala hraníc. Úplatky sa vyberali doslova za všetko, aj za úplné banality.

Ilustračný obrázok k článku Nenažraní korupčníci! Na stotisícové úplatky si urobili aj tabuľku
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Hoci opozícia kričí o vykonštruovaných prípadoch, polícia predkladá na súdy konkrétne priznania páchateľov obludnej korupcie spolu s jasnými dôkazmi. V prípade Slovenského pozemkového fondu, ktorý rozhodoval aj o lukratívnych reštitúciách, sa priznáva jeho bývalá šéfka. Podľa súdneho uznesenia o vzatí do väzby boli na tomto úrade úplatky bežnou praxou.

Všetko za peniaze

Výbušné informácie zo súdneho uznesenia o väzbe priniesol portál Aktuality.sk. V kauze korupcie na Slovenskom pozemkovom fonde skončilo vo väzbe sedem obvinených, ktorí sú stíhaní ako zločinecká skupina. Bývalá šéfka Adriana Šklíbová sa už priznala, že opakovane dostávala „odmenu“ v tisíckach eur. Systém fungoval ako stroj na úplatky.

„V jednoduchosti povedané, ak žiadateľ chcel, aby pozemkový fond konal v jeho prospech, musel zaplatiť taxatívne stanovenú províziu,“ citujú Aktuality sudkyňu Ruženu Sabovú.

Za úplatky sa mali vybavovať aj úplné banality, napríklad prednostné vybavenie reštituentov alebo záujemcov o prenájom štátnej pôdy.

V súdnom uznesení sa spomína aj konkrétny prípad, kde človek musel za prevod pozemkov zaplatiť „do vrecka“ až pol milióna eur. Státisíce eur sa vylievali aj do zahraničia a skončili na účte v Spojených arabských emirátoch.

Kľúčovým svedkom v procese je advokát Ján Gajan. Vypovedá, že niekedy sa úplatky vyšplhali až do výšky polovice reštitučného nároku a všetko sa poctivo evidovalo.

„Každá jedna vec bola zaevidovaná a zaúčtovaná v samostatnej evidencii. Bola v excelovskej tabuľke, v ktorej bolo detailne uvedené, v akej veci reštitúcie, kto, čo vybavoval, aká provízia bola od žiadateľa zinkasovaná,“ spomína súd Gajanovu výpoveď.

Ďalšie dianie v slovenskej politike:

My nič, my muzikanti

Gajan nie je jediný človek, ktorý začal pred policajtami vypovedať. Existujú aj ďalšie svedectvá, napríklad úradníka, ktorý pracoval ako dohodár pre pozemkový fond. Viedol excelovské tabuľky s úplatkami, vyčleňoval paušály po päťtisíc eur a dával čierne peniaze do obálok pre konkrétnych ľudí.

Nitky obludnej korupcie na Slovenskom pozemkovom fonde sa podľa vyšetrovateľov zbiehajú v dvoch politických stranách, ktoré boli vo vláde – SNS, ktorá mala rezort pôdohospodárstva a Most-Híd.

„Sudkyňa poukazuje na to, že úplatky napokon smerovali k ľuďom mimo štruktúry úradu a podľa doteraz získaných dôkazov sa využívali na financovanie v tom čase vládnych strán,“ píšu Aktuality.

Obe strany to však popierajú. SNS odráža obvinenia tým, že ide len o snahu zakryť neschopnosť bývalého ministra Jána Mičovského, hoci vážne korupčné obvinenia konštatuje nezávislý súd a nie vláda. Most-Híd sa zasa bráni, že počas minulej vlády jej rezort pôdohospodárstva nepatril.

Aktuality o ktorých by ste mali vedieť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM