Monika Hanigovská Magazín

Nevďačný alebo hladný? Afganec ukázal svetu jedlo z tábora, vyvolal búrlivú reakciu, FOTO

Hamedovi sa dostalo veľkej pozornosti. Stačila na to jedna fotka a niekoľko viet na sociálnej sieti.

Ilustračný obrázok k článku Nevďačný alebo hladný? Afganec ukázal svetu jedlo z tábora, vyvolal búrlivú reakciu, FOTO
Zdroj: TASR/AP

Svet doteraz upieral zrak na novú afgánsku vládu a snažil sa pomôcť obyvateľom, ktorí sa rozhodli opustiť svoj domov zo strachu pred terorom.

No pozornosť si nateraz uchmatol Afganec menom Hamed Ahmadi, ktorý momentálne prebýva s ďalšími krajanmi na vojenskej základni Fort Bliss v texaskom El Pase, kde Američania vytvorili útočisko pre takýchto utečencov.

Všetko pritom spôsobila jeho jediná fotka na sociálnej sieti, ktorá vyvolala búrlivé reakcie medzi užívateľmi internetu a dostala sa do hľadáčika mnohých zahraničných médií.

Čo dostal na večeru

„28-ročný Hamed Ahmadi zverejnil fotku svojej skromnej večere, ktorá pozostávala z dvoch malých kúskov kuracieho mäsa, niekoľkých kúskov melónu a chleba,“ píše o tom Daily Mail na svojom webe, pričom dopĺňa informácie o tom, že muž utiekol z Kábulu len pred pár dňami a teraz žije 70 hodín na tamojšej vojenskej základni.

Ďalšie jedlo sa podľa jeho príspevku malo podávať až o 12 hodín. „Mnoho používateľov Twitteru bolo nešťastných, že sa Ahmadi „sťažuje“ na jedlo, ktoré dostal zadarmo,“ informuje ďalej Daily Mail.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Nešťastne zvolená komunikácia?

Utečenca vyspovedal aj britský denník The Independent. „Cieľom tohto tweetu nebolo… sťažovať sa, byť veľmi kritický,“ povedal.

„Len som opisoval situáciu afganských utečencov, ktorí sa nachádzajú v situácii, v ktorej by v skutočnosti ani nechceli byť,“ vysvetlil.

Tak či onak, niektorí ho posielali domov, iní mu držia palce. Twitter sa „rýchlo zaplavil internetovými trolmi, ktorí mu povedali, aby sa „vrátil do Afganistanu,“ opisuje zase americký denník New York Post na svojom webe.

Rozhorčenie i podpora

„Rád by som zaplatil za váš lístok na cestu späť… keďže je to tu také drsné, že musíte svoj chlebík zobrať a dať ho von zo záberu,“ odkazuje mu pod príspevkom jeden z užívateľov internetu, pričom tak poznamenáva, že svoje jedlo odfotil tak, akoby chleba nedostal. Jeho prídel preto podľa neho vyzeral ešte skromnejšie.

„Zachránili sme vás teda z Afganistanu a dávame vám jedlo, za ktoré platia daňoví poplatníci, a vy máte nervy sa sťažovať?,“ nedáva si servítku pred ústa ďalší.

„Toto sa sťažuje. Mnohé národy zomreli pri snahe zlepšiť vašu krajinu a potom vás dostali von… Myslite na nich a na tých, ktorí pre nich smútia, než tweetujete tieto sťažnosti,“ odkázala mu iná žena.

„Možno by ste mohli predať iPhone, z ktorého tweetujete, a dať si niekoľko 5 (hviezdičkových) jedál. Alebo si to vymeňte s mnohými americkými veteránmi bez domova," uviedla ďalšia.

Niektorí mu zase držia palce. „Vydrž. Fandíme vám a chceme, aby ste vedeli, že ste vítaní,“ stojí v jednom z odkazov vyjadrujúcich podporu.

Ďalší upozorňuje, že život utečenca nie je jednoduchý. „Nie je radosť byť utečencom. Je to ťažký a bolestivý život.“

Mal šťastie

Ako informuje ďalej New York Post, mladík si doteraz užíval dobrý život v afganskom hlavnom meste Kábul, aj keď jeho rodina prežila tragédiu. „Jeho brat bol zabitý pred dvoma mesiacmi v boji proti Talibanu a jeho sestra zomrela na koronavírus. Ďalšia sestra stále žije v Afganistane, ale teraz sa skrýva kvôli svojej predchádzajúcej službe v afganských policajných silách.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM