Politika

Odvolajú Sulíka? Smer–SD podal návrh, čo bolo ROZHODUJÚCIM MOMENTOM?

Opozičný Smer-SD tvrdí, že minister hospodárstva Richard Sulík sa správna pasívne. Čo im prekáža?

Ilustračný obrázok k článku Odvolajú Sulíka? Smer–SD podal návrh, čo bolo ROZHODUJÚCIM MOMENTOM?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar , TASR/Jaroslav Novák

Opozičný Smer-SD vo štvrtok podal žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej by sa mali poslanci zaoberať odvolaním ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Vyplýva to z materiálu zverejnenom na stránke NR SR.

Podpísali i nezaradení poslanci

Návrh okrem zástupcov Smeru-SD podpísali aj nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Predseda parlamentu musí schôdzu zvolať do siedmich dní.

Zvolanie schôdze poslanci odôvodnili pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných hmôt.

Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných hmôt s drastickými dopadmi na životnú úroveň.

Rozhodujúci moment

„Rozhodujúcim momentom, ktorý viedol skupinu poslancov NR SR k podaniu tohto návrhu, bola absolútna ignorancia slovenských národných ekonomických záujmov pri ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii, okrem iného aj v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy,“ uviedli poslanci. Sankcie podľa navrhovateľov výraznejšie poškodia Slovensko, jeho občanov a podnikateľskú sféru ako samotnú Ruskú federáciu.4

Sulík svoje konanie pri rokovaní o sankciách tento týždeň obhajoval. Hoci EÚ umožní dovoz ruskej ropy ropovodmi, problémy bude mať slovenská rafinéria Slovnaft so zákazom dovozu pohonných hmôt a olejov vyrobených z ruskej ropy do štátov EÚ.

To znamená, že rafinéria nebude môcť produkty exportovať a musela by produkciu znížiť pod technologické minimum. Sulík tvrdí, že o týchto komplikáciách premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) ešte pred samitom v Bruseli informoval.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM