ELA Magazín Cestovanie

Ohrozená dovolenka v Chorvátsku? V TOP destinácii odstraňujú z pláží ZÁHADNÉ ropné škvrny

Dovolenková sezóna klope na dvere a z najobľúbenejšieho letoviska prichádzajú znepokojivé správy. Na chorvátskom pobreží sa objavili záhadné ropné škvrny.

Ilustračný obrázok k článku Ohrozená dovolenka v Chorvátsku? V TOP destinácii odstraňujú z pláží  ZÁHADNÉ ropné škvrny
Zdroj: Dnes24.sk

Chorváti sa na letnú sezónu pripravujú už vo veľkom. A to nielen pri ubytovaní, ale aj v čistote pláží. Nezvyčajný pohľad na hemžiacich sa ľudí v bielych kombinézach s tryskovými hadicami sa v týchto dňoch naskytá na Istrii, informuje agentúra Reuters.

Ropný pás

Šesťkilometrový pás pobrežia pokryli záhadné zhluky ropy, nevedno odkiaľ. Horšie je, že škvrny sú tam už od minulého roka.

„Znie to neuveriteľne, že po takej dobe sa stále nevie, kto je na vine. V Chorvátsku predsa nemáme toľko priemyslu, takže mi príde šialené, že nič nevieme a že nikto nechce nič povedať… Veľká časť je vyčistená, blíži sa turistická sezóna a turisti budú môcť prísť, ale ešte zostáva veľa práce,“ hovorí riaditeľka organizácie spravujúcej chránené územia Istrie Silvana Buttignoniová.

Obavy z toho, že táto ekokatastrofa zasiahne do blížiacej sa dovolenkovej sezóny, sú namieste. Cestovný ruch predstavuje 20 % chorvátskeho hospodárstva, ktoré sa práve začalo spamätávať z pandémie koronavírusu.

Kde to je najhoršie?

Nateraz je situácia najhoršia v Pule a jej okolí. Problém sa ani tak netýka bežných pláží. Dobrovoľníci a hasiči ich dali do poriadku. Horšie to je na bielych vápencových plážach. Ich čistenie je veľmi náročné. Niekedy sa ani za šesť hodín nepodarí vyčistiť jeden úsek.

„Nemôžeme len čakať a každý rok sa báť, že nám vietor prinesie nový únik ropy,“ povedala Buttignoniová.

„Pre nás ako Istrijskú župu ide o veľké náklady. Hľadáme spôsob, ako zabezpečiť finančné prostriedky. Dúfam, že ten, kto to urobil, ponesie následky,“ povedal šéf oddelenia pre udržateľný rozvoj Mirko Radolovic.

Kto je pôvodca ekokatastrofy a aké sú príčiny havárie môžu Chorváti len špekulovať. Médiá naznačujú, že mohlo ísť o neďalekú tepelnú elektráreň v Rijeke, ktorá v novembri priznala technickú poruchu.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM