MI Zo Slovenska

Opäť bez rodinných návštev a so ZÁKAZMI? Detaily opatrení k Veľkej noci

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO), ktorý je zároveň poverený vedením rezortu zdravotníctva, sa stretol s konzíliom odborníkov. Aké opatrenia prijali k blížiacim sa sviatkom?

Ilustračný obrázok k článku Opäť bez rodinných návštev a so ZÁKAZMI? Detaily opatrení k Veľkej noci
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Bez nových sprísnení

Sú to dobré správy. Hlavný hygienik Ján Mikas potvrdil, že epidemiologická situácia na Slovensku sa mierne zlepšuje a v tejto chvíli nie je nutné sprísňovať obmedzenia pohybu.

„Veľká noc je vždy zlomová a všetko bude záležať od toho, ako ľudia budú dodržiavať existujúce nariadenia. Opatrenia a vyhlášky sprísňovať teraz nebudeme. Sú dostatočné, ale je dôležité, aby ich ľudia dodržiavali,“ uviedol J. Mikas.

Je však mimoriadne dôležité, aby ľudia nepodľahli potrebe navštevovať sa počas Veľkej noci. Zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger spolu s ďalšími odborníkmi počas piatkovej tlačovky predstavili súbor odporúčaní, ktorými by sme sa mali všetci riadiť.

„Čaká nás veľký súboj počas Veľkej noci. Tento súboj môže zasadiť rozhodujúci úder v boji s pandémiou. Verím, že sa nám to spoločne podarí,“ priblížil E. Heger. Čo teda odborníci odporúčajú?

Veľkonočné desatoro

Zastupujúci minister zdravotníctva spolu s prítomnými odborníkmi priblížili niekoľko bodov, ktoré by mali zabezpečiť, aby po skončení Veľkonočných sviatkov Slovensko nemalo na krku tretiu vlnu šírenia Covid-19.

„Rúško je najväčšia zbraň, ktorú máme. Očkovanie prichádza len postupne, ale rúško má každý. Vždy, keď ho dáme dole, tak sa nesmierne vystavujeme nákaze,“ vyhlásil zastupujúci minister zdravotníctva.

Medzi ďalšie body Veľkonočného desatora patrí obmedzenie vzájomných stretnutí, odloženie šibačky a polievačky na ďalší rok, účasť na bohoslužbách len virtuálne a prejavovanie lásky k blížnemu tým, že ho nenakazíme.

„Ak budeme dodržiavať to, čo teraz platí, tak je to 90% úspechu. Chceme sa dostať do prírody, ale nie vo veľkých skupinách a iba s tými, ktorých poznáme. Cestujme len v rámci okresu a nie mimo neho,“ uviedol profesor Vladimír Krčméry.

Experti varujú najmä pred vzájomnými návštevami, ktoré sú počas Veľkej noci veľmi intenzívne. Lekárka Elena Prokopová zdôraznila, aby ľudia veľmi vážne prehodnotili návštevu svojich rodičov a starých rodičov a to aj v prípade, že sú už očkovaní. Nemôžeme vedieť, či neprinesieme k nim domov nejakú novú mutáciu vírusu, ktorá sa im môže byť osudnou.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM