Magazín

Ostanete aj vy BEZ PRÁCE? Je možné, že umelá inteligencia nahradí tieto PROFESIE

Toto sú profesie, na ktoré „dýcha“ AI. Pozrite, či je aj vaše pracovné miesto v ohrození.

Ilustračný obrázok k článku Ostanete aj vy BEZ PRÁCE? Je možné, že umelá inteligencia nahradí tieto PROFESIE
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Pripraví vás o prácu umelá inteligencia? Odborníci tvrdia, že ChatGPT a súvisiaca umelá inteligencia by mohli ohroziť niektoré pracovné miesta. Ak sa domnievate, že AI môže „vytlačiť“ len ľudí pracujúcich v IT sektore, ste na omyle.

Nedávna štúdia Goldman Sachs zistila, že generatívne nástroje AI „by mohli v skutočnosti ovplyvniť 300 miliónov pracovných miest na plný úväzok na celom svete, čo by mohlo viesť k významnému narušeniu trhu práce.“ Poukazuje na to finančný web Business Insider.

Iná analýza spoločnosti McKinsey poukázala na to, že v roku 2030 sa bude musieť 12 miliónov Američanov poobzerať po inej práci, pretože záujem o ich profesiách bude vykazovať klesajúci dopyt. „Pracovné miesta môžu zmiznúť. Takmer 40 % globálnej zamestnanosti môže narušiť AI,“ pripomína Medzinárodný menový fond (MMF) pre CNN. Pozrite si rebríček TOP 10 najohrozenejších pracovných pozícií. Je tam aj vaša?

1.Technické profesie

Ohrozené sú technické profesie. Sú to napríklad vývojári softvéru, weboví vývojári, počítačoví programátori, kódovači a dátoví vedci. „V skutočnosti by pokročilé technológie, ako je ChatGPT, mohli produkovať kód rýchlejšie ako ľudia, čo znamená, že prácu možno dokončiť s menším počtom zamestnancov,“ povedal Mark Muro, vedúci pracovník Brookings Institute, ktorý skúmal vplyv AI na pracovnú silu.

Ktoré pracovné pozície sú ešte ohrozené? Toto je top 9 ďalších profesií, prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Nachádzate sa v rebríčku ohrozených profesií?

áno 49.1%
nie 50.9%
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM