Aktualizované Správy Politika

Páni, ZABAĽTE to! Pellegrini vyzval ministrov a premiéra na odchod z funkcií

Expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini opätovne vyzval ministrov a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby opustili funkcie, ukončili volebné obdobie a umožnili predčasné voľby.

Ilustračný obrázok k článku Páni, ZABAĽTE to! Pellegrini vyzval ministrov a premiéra na odchod z funkcií
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii. Vládny kabinet podľa Pellegriniho nie je schopný riešiť aktuálnu krízu a jediné, čo ponúka, sú šarvátky či zatýkanie opozície.

Vláda nerieši situáciu

„Jediné, čo môže vláda SR v týchto časoch urobiť, je odísť z postu predsedu vlády a ministrov, mali by splniť sľub, ktorý dali občanom po neúspešnom referende, predložiť do Národnej rady (NR) SR novelu Ústavy SR, ktorá umožní vykonanie predčasných volieb,“ skonštatoval Pellegrini.

Vyzval koalíciu, aby poskladala 90 poslancov, ktorí zahlasujú za zmenu ústavy i za skrátenie volebného obdobia. Deklaroval, že jeho poslanci dodajú hlasy, a predpokladá, že tak urobí aj zvyšok parlamentnej opozície.

Pellegrini pripomenul pandémiu a jej dôsledky, ale aj súčasnú vlnu zdražovania a infláciu. Vláda podľa neho nie je schopná riešiť situáciu. Za dôležité považuje, aby kabinet dokázal ľudí upokojiť aj v otázke dodávok plynu.

Choré výmysly Matoviča

Poukázal aj na aktuálny spor medzi OĽANO a SaS, mediálne vyjadrenia ich predstaviteľov a tiež spor ministrov financií Igora Matoviča (OĽANO) a školstva Branislava Gröhlinga (SaS). Obaja ministri v stredu (11. 5.) avizovali, že zrejme pôjdu protestovať proti sebe navzájom. To Pellegrini označil za zvrátenosť.

Líder Hlasu-SD odmieta, že by už mali dohodnutú a pripravenú koalíciu so stranami PS a SaS. Hovorí o chorých výmysloch Matoviča.

Pellegrini pripomenul, že napríklad PS odmietlo spoluprácu s Hlasom-SD aj na svojom nedávnom sneme. Hlas-SD podľa jeho slov nehľadá aktuálne žiadnu koalíciu a chce o nej hovoriť až po tom, ako budú známe výsledky parlamentných volieb.

Aktualizované 14:45 „Odporúčame, aby sa Peter Pellegrini naučil demokratickej trpezlivosti akceptovať štvorročné volebné obdobie a čas do riadnych volieb venoval radšej tvorbe reálneho programu ako populistickej agitácii,“ píše sa v stanovisku Úradu vlády SR.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM