Monika Hanigovská Magazín

Pijete balenú vodu po uplynutí EXPIRAČNEJ DOBY? Na obale etikety nie je len do počtu

Sledujete dátum spotreby na balenej vode? Nie je tam na parádu!

Ilustračný obrázok k článku Pijete balenú vodu po uplynutí EXPIRAČNEJ DOBY? Na obale etikety nie je len do počtu
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Mnohí z vás poctivo či aspoň občas kontrolujú počas nákupu dátum spotreby na potravinách. No všimli ste si, že aj každá neochutená či ochutená balená voda má na obale uvedený dátum minimálnej trvanlivosti?

Upozorňuje na to drobný text a dátum spotreby, ktorý nájdete zvyčajne na hrdle fľaše. Vodu môžeme čerpať z prírodného podzemného zdroja bez obmedzenia, ale s balenou je už problém. Prečo je tomu tak?

Je tu ALE!

Ako informuje vedecký portál IFL Science, v prípade, ak je balená voda neporušená, nemá sa čo pokaziť. Neobsahuje cukry (ak nie je sladená) a bielkoviny, preto nedochádza k množeniu patogénov.

Problémom je však obal, z ktorého môžu časom do nápoja prenikať chemikálie. Takáto voda preto podlieha dátumu spotreby a radšej ju nenechávajte dlhšie „odstáť“.

Z PET fľaše nikdy nepite, ak chutí zvláštne.

Čo vždy (ne)robiť?

Okrem dátumu minimálnej trvanlivosti je dôležité aj skladovanie. Balenú vodu v PET fľaši uchovávajte v suchu, chráňte pred teplom a priamym slnečným svetlom. Nenechávajte nápoje napríklad v aute, ani na parapete pri okne či na stole, ak na plast dopadá priame slnečné svetlo. Neodporúča sa ani napĺňať takéto fľaše vodou a inou tekutinou a opäť ich používať na uhasenie smädu.

Všímajte si symbol na PET fľaši – trojuholník s číslom. Nachádza sa na dne a označuje obsah a zdravotnú závadnosť či nezávadnosť kupovaných fliaš.

Viete čítať značky a symboly na plastových obaloch? Už vám nič dôležité neunikne, všetko nájdete po kliknutí SEM.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM