ELA Politika

Písal poslanec progresívcov príhovor Čaputovej? Je to strašná HANBA, reaguje Matovič

Prejav, s ktorým prezidentka Zuzana Čaputová prišla hovoriť o ukrajinskej kríze, vyvolal špekulácie. Písal jej ho poslanec Progresívneho Slovenska?

Ilustračný obrázok k článku Písal poslanec progresívcov príhovor Čaputovej? Je to strašná HANBA, reaguje Matovič
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ak si nedáte pozor na detaily, technológie vás raz-dva prezradia. Vie o tom aj niekdajší premiér Robert Fico. Azda najznámejšou bola kauza z roku 2016, na ktorú vtedy upozornil poslanec Miroslav Beblavý (Sieť). Išlo o pochybné zmluvy medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a masérom Pavlom Kostkom.

Ten mal desaťnásobne zvýšiť svoj ročný obrat. Krátko nato poslal lekár médiám stanovisko, ako tvorca dokumentu bola však podľa jeho vlastností podpísaná Mária Trošková, asistentka Roberta Fica (Smer). „Nie som odborník na IT,“ reagoval Fico na otázku, ako je možné, že jeho asistentka figuruje v stanovisku lekára.

Digitálna stopa PS

Najnovšie sa podobné „prezradenie“ stalo priamo prezidentskému palácu. Ako autor wordového dokumentu k vyhláseniu prezidentky je uvedený poslanec za Progresívne Slovensko Tomáš Valášek. Na spomínaný detail ako prvý upozornil portál Refresher.

Prezidentský palác hovorí o banalite a tvrdí, že podklady k vyhláseniu písala Valáškova žena Jana Kobzová, ktorá je poradkyňou Zuzany Čaputovej.

„Ako poradkyňa prezidentky sa podieľala na príprave prvotného draftu, podkladu a využili na to počítač, ktorý zdieľajú v spoločnej domácnosti,“ vyjadril sa TV Markíza hovorca prezidentky Martin Strižinec a tým popiera, že by poslanec PS bol autorom prezidentkinho príhovoru.

Nie je žiadnym tajomstvom, že prezidentka „vzišla“ do volieb hlavy štátu z Progresívneho Slovenska. A práve tam po začiatku vládnej krízy odišiel zo strany Veroniky Remišovej Valášek, ktorý je aj bývalý veľvyslanec pri NATO.

Už zháňa počítač

Poslanec Valášek však pre TV Markíza, rovnako ako aj predtým pre Denník N povedal, že prezidentka s ním, ako dlhoročným odborníkom na obrannú bezpečnosť, konzultovala aj túto tému.

„To, že som poslancom predsa nevymazáva to, že som odborníkom s dvadsaťpäťročnou skúsenosťou obrannej bezpečnosti,“ uviedol Valášek. Poslanec sa do národnej rady dostal pod hlavičkou Za ľudí.

“Nadstranícka” prezidentka. Strašná hanba," napísal minister financií Igor Matovič.

„Nie je politicky svojprávna. To nie je nadstranícka prezidentka Slovenskej republiky,“ povedal na tlačovke predseda Smeru-SD Robert Fico.

„Tušili sme, že Čaputová je geopolitický analfabet, ktorý nemá šajnu o medzinárodnej politike, dejinách ani regionálnych kontextoch. Ona radšej garderóby. A bambíno. Ale že si nechá písať prejavy manželmi Valáškovcami, to je taká nehoráznosť, že to až bolí. Tak kto je vlastne hlavou štátu? Čaputová či Valášek?,“ napísal Ficov poslanec Ľuboš Blaha.

Poslanec Valášek medzitým už na sociálnej sieti rozhodil „inzerát“ a avizoval: „Kúpime druhý počítač do domácnosti. Zn. Rýchle.“

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM