rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rusko nemá právo rozhodovať o našom osude, hovorí Čaputová

V reakcii na hrozbu ruského útoku na Ukrajinu slovenská hlava štátu podporuje posilnenie obrany na východnom krídle.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rusko nemá právo rozhodovať o našom osude, hovorí Čaputová
Zdroj: TASR/AP

Podpis dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými sa očakáva vo štvrtok 3. februára.

Prezidentka sa jasne postavila za posilnenie obrany našej východnej hranice, ako aj celého východného krídla NATO spojeneckými silami. Naši susedia si všímajú jej vyjadrenia i vyjadrenie šéfa Smer-SD Roberta Fica.

Rozdelená krajina

Podstatná časť slovenskej opozície sa profiluje zároveň ako opozícia proti NATO a Spojeným štátom,“ informuje Aktuálně.cz.

Noviny pripomínajú, že bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico zorganizoval v Bratislave protesty proti obrannej dohode Slovenska s USA.

Yankees, go home! Musíme zrušiť zmluvu, ktorú podpisuje slovenská vláda,“ vyhlásil. Paradoxne, bola to práve predchádzajúca Ficova vláda, ktorá s Američanmi dohodu vyrokovala.

V Česku si všimli aj rozdielny názor Slovákov a Čechov na hrozbu útoku na Ukrajinu. Podľa prieskumu zverejneného v pondelok agentúrou Focus viní z napätia medzi Ruskom a Ukrajinou 44 percent Slovákov NATO a USA, 35 percent obviňuje Rusko.

Obraz Ruska na Slovensku a medzi Slovákmi je z rôznych dôvodov pozitívnejší ako v Česku, nehovoriac o Poľsku,“ hovorí k tomu profesor Alexander Duleba z Prešovskej univerzity.

Nevystupujme ako slabý článok

České médiá si všimli aj zásadné vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej k rastúcemu napätiu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Nemôžeme si dovoliť vystupovať ako nerozhodný a slabý článok na východnom krídle Aliancie. V situácii, ako je táto, potrebujeme v prvom rade podporovať jednotu a súdržnosť Aliancie a našu ochotu ďalej prispievať ku kolektívnej bezpečnosť,“ citujú prezidentku novinky.cz.

Medzi legitímne práva Ruska nepatrí, že môže rozhodovať o osudoch iných, bez ohľadu na ich vlastný záujem.

Hlava štátu upozornila na nárast počtu ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Podľa nej chce politické vedenie Ruska pripraviť o slobodu rozhodovať o vlastnom osude nielen Ukrajinu, ale aj nás.

Neprehliadnite...

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM