Zo zahraničia

Plánoval ÚTOK? V Nemecku zadržali muža, ktorý sa v minulosti pridal k Islamskému štátu

Nemecká polícia v utorok oznámila, že v meste Duisburg na západe krajiny zadržala muža podozrivého z plánovania útoku.

Ilustračný obrázok k článku Plánoval ÚTOK? V Nemecku zadržali muža, ktorý sa v minulosti pridal k Islamskému štátu
Zdroj: TASR/AP

Polícia v meste Essen, ktoré leží pri Duisburgu, uviedla, že existujú „dôkazy o možnom scenári útoku“. Policajti muža zadržali v jeho dome, ktorý aj prehľadali.

Nemecký denník Bild a týždenník Der Spiegel napísali, že muž plánoval útok na proizraelskej demonštrácii, keďže o nich vyhľadával informácie na internete.

Der Spiegel uviedol, že polícia mala zadržať 29-ročného Tarika S., ktorý má záznam v registri trestov, pričom tip na jeho zadržanie prišiel od zahraničnej spravodajskej služby.

Útok autom

Nemecké úrady sa obávali, že muž by pri útoku mohol použiť nákladné auto, informovali nemecké médiá. Hovorkyňa polície v Essene tieto tvrdenie nepotvrdila ani nevyvrátila.

Po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a následných odvetných útokoch izraelskej armády na pásmo Gazy zaznamenalo Nemecko nárast antisemitských incidentov.

Pridal sa k Islamskému štátu

Tarik S. podľa Der Spiegel na konci roku 2013 odcestoval cez Turecko do Sýrie, kde sa pridal k teroristickej skupine Islamský štát. Po návrate do Nemecka v roku 2016 ho zadržali na letisku vo Frankfurte nad Mohanom a súd pre maloletých mu v roku 2015 udelil päťročný trest odňatia slobody za členstvo v teroristickej skupine.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/DD Geopolitics
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM