Zo zahraničia

U susedov pribúdajú hospitalizovaní, ktorí užili FALOŠNÝ liek! Aká je situácia na Slovensku?

V susednej krajine končí v nemocnici čoraz viac ľudí, ktorí užili falošný liek! Ako rozoznať originál od falzifikátu?

Ilustračný obrázok k článku U susedov pribúdajú hospitalizovaní, ktorí užili FALOŠNÝ liek! Aká je situácia na Slovensku?
Zdroj: Pexels.com

V rakúskej nemocnici hospitalizovali niekoľkých ľudí, ktorí zrejme užili falzifikát lieku na cukrovku Ozempic, informovala agentúra Reuters.

Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve (BASG) spresnil, že u pacientov sa vyskytla hypoglykémia a záchvaty, čo naznačuje, že užitý liek obsahoval inzulín namiesto semaglutidu – účinnej látky Ozempicu.

Donedávna bol známy iba jeden prípad hospitalizácie 31-ročnej ženy z rakúskeho Salzburgu, ktorá užila falzifikát Ozempicu. Žena podľa jej právnikov získala tento liek od plastického chirurga ako prostriedok na chudnutie.

Môže byť životu nebezpečný!

BASG uviedol, že kvalita napodobnenín lieku Ozempic sa nekontroluje a vzhľadom na možné nečistoty a neznáme zložky môžu byť tieto falzifikáty aj životu nebezpečné.

Európska lieková agentúra (EMA) so sídlom v Amsterdame nedávno informovala, že vo viacerých krajinách EÚ a v Británii sa na trhu objavili falošné perá s roztokom Ozempicu. Injekčné prípravky s označením v nemčine pochádzali od veľkoobchodníkov v Rakúsku a Nemecku.

Organizované skupiny v akcii

Ozempic je liek vydávaný len na lekársky predpis a bol schválený iba na liečbu cukrovky. Stále viac sa používa aj ako „liek“ na chudnutie, čo malo za následok obmedzenie jeho dostupnosti pre diabetických pacientov. Túto situáciu následne zneužili organizované skupiny, ktoré dodali na trh falzifikáty Ozempicu.

Aká je situácia na Slovensku? Dočítate sa to na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: ŠÚKL
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM